Apolitični

Neki imaju crne slutnje zbog covid potvrda: ‘Varaju se oni koji misle da će ih ukinuti kad pandemija završi‘

“Nema potrebe da skoro pa obveznim covid putovnicama zagorčamo život onima koji se nisu cijepili”, smatra britanski novinar Ross Clark. “Dobrodošli u trgovinu, gospođo, no prvo moramo provjeriti jeste li kreditno sposobni pa se ovdje prijavite sa svojim pametnim telefonom”, glasi jedan od Clarkovih primjera moguće upotrebe takvih elektroničkih certifikata. “Da, bazen je slobodan za korištenje, no kako bismo svi bili sigurni, moramo prvo provjeriti nalazi li se vaše ime na popisu seksualnih prijestupnika”, glasi drugi, a ovako glasi Clarkov treći primjer: “Vaša su sjedeća mjesta u 10. redu, no prvo moramo provjeriti da na društvenim mrežama niste objavili nešto vrijedno cenzuriranja”.

– Mnogi će zdušno podržati određene potencijalne primjene elektroničkih osobnih iskaznica, a spoznaja da se opću populaciju pomoću njih može “dovoditi u red” doći će kasnije. Prislanjanje mobitela uz neki čitač na ulazu u neki prostor bit će toliko jednostavno da taj čin nećemo ni registrirati kao neugodnost. Tako će, doduše, biti sve dok nas jedan od tih čitača zbog nečega u našem digitalnom profilu ne etiketira kao nepoželjnog gosta, sugerira Clark.

– Postoji model za ono što će nas snaći ako se ne odupremo covid putovnicama i elektroničkim osobnim iskaznicama – kineski sustav društvenog bodovanja, drži Clark.

– Osobe se u Kini pomoću njega na “crnu listu” stavljaju zbog raznih “nedruštvenih činova”, kao što su prelaženje ceste za trajanja crvenog svjetla i nepravilno razvrstavanje otpada. Ako se iz jednog ili drugog razloga nađete na toj crnoj listi, nećete moći, primjerice, kupiti karte za vlak ili zrakoplov. Usvajanje karantena i lockdowna pokazalo je koliko je utjecaj autoritarne Kine na Zapad opasan i štetan. Nitko ne bi trebao misliti da se Britanija i druga “slobodoljubiva” zapadna društva posjeduju neki kulturološki sustav obrane za borbu protiv pretjeranog nadzora. Ne posjeduju. Kombinacija autoritarizmu sklonih vlasti, pohlepe velikih tehnoloških tvrtki i apatičnih građana osigurat će da će se covid putovnice pretvoriti u trajni sustav nadzora, smatra Clark.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay