Apolitični

Vaš rukopis pretvorite u krasopis

U vrijeme chatova i mailova, mnogi od nas zaboravili su zapravo kako lijepo pisati. Ružan, nečitak, nevješto ispisan – sve su to odlike vašeg rukopisa s kojim niste zadovoljni, ali ne znate otkuda krenuti i kako ponovno naučiti čitko pisati.
Mnogi će reći kako s tehnološkim napretkom pisana riječ i nije tako važna. No, s lijepim i čitkim rukopisom uvijek ćete biti u prednosti.

Kako bi poboljšali rukopis morate biti odlučni i ustrajni, a prije svega trebate uočiti greške koje činite. Prvo što vam savjetujemo jest da provjerite pišete li prebrzo. Mnogi nastoje iz jednog poteza napisati što više riječi a da ne pomiču ruku u desno zbog čega napisano izgleda kao dječja črčkarija. Ono što trebate učiniti je pomicati ruku u desno pazeći da ne utiskujete vrh olovke u papir pa će vam tada i olovka i ruka lagano kliziti. Olovku držite lagano, nemojte ju grčevito stiskati, jer će vas na taj način zaboljeti ruka, a i dovodi do ružnog rukopisa. Lagani kurziv, odnosno rukopis koji naginje na desnu stranu može olakšati pisanje.
Važno je ruku držati ispod linije pisanja. Osim što će vam takav položaj ruke olakšati pisanje, nećete lako razmrljati što ste napisali kemijskom olovkom ili nalivperom.

Ako imate problema s neujednačenom visinom slova, kupite pisanke za prvi razred s iscrtanim linijama i držite se tih linija. One će vam točno pokazati koliko visoka moraju biti velika, a koliko mala pisana slova.
Ako ste u prilici, vježbajte pisanje na ploči. Na taj način nećete pomicati prste ili ručni zglob. Pišite radeći velike pokrete kako biste se lakše naviknuli pisati iz ramena. Ovo nije lako, no brzo ćete shvatiti kako se opuštate i kako vam lakše ide pisanje.

Da biste vježbanje učinili zanimljivijim, prepisujte odlomke omiljenih knjiga ili jednostavno zapisujte svoje misli. Neka vas vodi struja svijesti.
Na kraju vam preporučamo da u vježbanju budete uporni i strpljivi i nakon nekog vremena sigurno ćete postići (za)vidne rezultate.

I. Grgurević