Apolitični

U nedjelju osvojite Bikovo!

Vjerojatno će se rijetko gdje naći toliko dubok i prirodno izražen identitet stanovnika nekog područja prema svojoj bliskoj planini kao što je slučaj sa stanovnicima Makarskog primorja.

U svim podbiokovskim selima, a pogotovo to važi za Makarsku i bližu okolicu, Biokovo je u duši ovih ljudi, oni ga osjećaju, s njim sjedinjeni žive, ono je u njima.
Od rođenja do smrti, stanovnika podbiokovlja prati očaravajuća slika velike planine koja natkriljuje pitomo Makarsko primorje. Nad samom Makarskom, kakvog li prirodnog fenomena, Biokovo se doima kao velebni raskriljeni orao, kojemu je glava Vošac (1421 m), a krila mu grle grad s prostorom lijevo prema Stazi i desno do Borovca. Tako je napisao još 1990 godine Makaranin Ivo Puharić, strastveni ljubitelj planina i visoravni, a ovaj kraj ima i svoju planinarsku povijest.


Razvoj planinarstva na području Biokova je znakovit i sadržajan, a seže još u 18. stoljeće. Velika stjenovita barijera Biokovo nadomak mora, čije vertikale dosežu visinu i do tisuću metara, odavno je privlačila znanstvene poslanike i znatiželjne namjernike. Oni su uspinjući se bespućima i stazama dosezali i njegove naviše vrhove, istražujući tu čudesnu planinu, punu prirodnih rijetkosti i kontrasta. Prvi zabilježeni uspon na Biokovo poduzeo je 1773. godine Abatte Fortis. On je te davne 1773. godine na Biokovu bio kao turist koji je svoja zapažanja bilježio i kasnije objavio u knjizi „Viaggio in Dalmazia” (Put po Dalmaciji). 1804. godine na Biokovo se uspinje i Concina i 1812. godine Bossia. Godine 1838. na Biokovo se popeo i kralj F. August. U sljedećim godinama slijedi sve veći broj uspona, uglavnom znanstvenika.


Povijesnom planinarskom pričom pozivamo vas da se u nedjelju, 22. svibnja pridružite članovima Hrvatskog planinarskog društva Biokovo koji za vas pripremaju tradicionalni uspon na ovu moćnu i prirodnu ljepoticu (Biokovo). Polazak je najavljen s Kačićevog trga u 07:00 sati, a oko podneva se očekuje planinski zabavni program u kojem uz glazbu možete sudjelovati u tradicionalnim narodnim igrama poput potezanja konopa, skakanja u vrećama, bacanja kamena s ramena, biokovske alke i drugih razonoda. Za okrjepu vam nepce oslađuje biokovski fažol, nadasve poznat, a u poslijepodnevnim satima (oko 17:00) očekuje se sretni povratak u Makarsku. Provedite, nadamo se, sunčanu nedjelju, (bar tako najavljuju meteorolozi) uspinjući se i uživajući u blagodatima Biokova.

Izvor i foto: HPD Biokovo