Apolitični

Nedjelja – odmarati, uživati ili pak raditi

Zašto je nedjelja kao dan u tjednu mnogima idealno vrijeme odmora? Povijest govori kao dan odmora i odlaska u crkvu,to je dan za štovanje ili…

Nedjelja – Smatra se praznikom u zemljama s kršćanskom tradicijom, kada kršćani najčešće posjećuju crkvu. U gregorijanskom kalendaru, ni jedno stoljeće ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti (nesretni dan u nekim društvima). U mnogim državama, uključujući veći dio Europe i Južne Amerike (osim Brazila), nedjelja je posljednji dan tjedna. U ostalim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, smatra se za prvi dan, tradicionalni pogled izveden od starih Židova, Egipćana i Svetog Rimskog Carstva.

Nedjelja se smatra svetom među većim dijelom kršćana i često dan odmora i odlaska u crkvu. U četvrtoj Božjoj zapovijedi iz Biblije, prema kojoj se ravnaju Židovi i Adventisti sedmog dana, piše da se treba svetkovati sedmi dan tjedna koji je Bog odredio danom odmora, Sabat. Prema Novom zavjetu kršćani se sastaju prvi dan u tjednu (nedjeljom) u spomen Isusova uskrsnuća. Rimski car Konstantin I. Veliki je nedugo nakon obraćanja na kršćanstvo Konstantinovim ediktom uveo venerabili die Solis (lat. “časni dan Sunca”) kao obvezni dan za svetkovanje. Povijest tako kazuje no današnja istraživanja potvrđuju ipak malo drugačije. Evo primjera. Nakon napornog radnog tjedna i subote koja obiluje druženjima dolazi nedjelja u kojoj bi se trebali zasluženo odmoriti i predahnuti. No, mnogima nedjelja donosi nepodnošljivu prazninu. Simptomi se kreću od nelagode do napada panike uslijed saznanja da se sutra opet vraćate na posao, u stresom ispunjen ponedjeljak.

Mađarski psihoanalitičar Sandor Ferenzi je 1919. godine uveo pojam “nedjeljna neuroza” koja se manifestira kroz tjeskobu, glavobolje i mučninu. Victor Frankl, poznati psihoterapeut koji je preživio holokaust, navodi da je nedjeljna neuroza simptom “egzistencijalnog vakuma” ispunjenog dosadom i besmislom. Vjerovao je da ljudi, kada imaju vremena za razmišljanje, propitkuju vlastite vrijednosti i svrhu tragajući za smislom. Smisao nekada ne pronalaze pa tonu dublje u depresivna stanja. Recentna istraživanja radnika u tvrtkama su potvrdila da je petak najsretniji dan, a nedjelja najmanje sretan. Britanska studija objavljena u novinama The Observer je na uzorku od 12.000 radnika utvrdila da njih 26 posto osjeća strah od odlaska na posao ponedjeljkom. Recesija kojoj smo iz dana u dan sve više izloženi povećava tjeskobu i bojazan prema potencijalnim egzistencijalnim problemima.

S obzirom na sve navedeno vikend je dobro unaprijed isplanirati na način da se nedjelja iskoristi što više. Na taj način ne ostaje dovoljno vremena za opterećivanje činjenicom da sutra započinje novi radni tjedan. Nedjeljom treba planirati nešto opuštajuće, primjerice, druženje s obitelji, prijateljima ili pak odlazak na piknik, planinu, more, a ako i niste za otići od kuće odlično je uzeti dobru knjigu, odabrati ugodno mjesto i čitati jer tako opuštate moždane vijuge, dodatno se obrazujete i činite si ugodno zadovoljstvo. Svakako nastojte izbaciti nervozu, nezadovoljstvo, zamjenite je idejom i raspoloženjem te vam tako i ljepše ponedjeljak kuca na radna vrata.

Izvor: Wikipedia

Više u kategoriji: Život
D. Šabić, mag. nov.