Apolitični

NE, NIJE LADA… Nikad ne biste pogodili koja je marka auta najzastupljenija u Sibiru

Nije lako biti vozač u Jakutiji, na Tajmiru i na Čukotki, započinje svoj tekst Anna Sorokina na portalu Russia Beyond, koji je vrlo zanimljiv jer detaljno objašnjava koje se marke automobila i zašto najviše koriste na samom istoku Rusije gdje temperature zimi dosežu i do minus 50 stupnjeva.

Jakutija je primjerice najveća i najhladnija regija Rusije gdje su na dva mjesta – u Ojmjakonu i Verhojansku – zabilježene temperature i do minus 70 Celzijevih stupnjeva, a u Jakutsku, glavnom gradu regije, minus 50 uobičajena je pojava tijekom zime, navodi Sorokina.

Ako ste se zapitali što se tamo najviše vozi zbog ledenih zimskih uvjeta i pomislili na neke goleme SUV-ove, terence ili vozila s više od četiri kotača, prevarili biste se!

Na cestama najistočnijih ruskih regija vidjet ćete većinom japanske, uglavnom starije modele karakteristične za japansko tržište s upravljačem na desnoj strani. 

Koji su modeli najpopularniji otkriva portal Drom koji je sastavio listu najprodavanijih automobila u Jakutiji. Analizirano je tržište od 2015. do 2020. godine. Ispostavilo se da tijekom cijelog tog perioda prvih pet mjesta zauzimaju različiti modeli japanske marke Toyota s volanom na desnoj strani, dok se u zapadnijim regijama Rusije tradicionalno ipak najbolje prodavala domaća Lada.

Tako je 2020. godine prvo mjesto zauzela malena Toyota Vitz (kod nas Yaris), a drugo Toyota Fielder (kod nas Corolla). Slijede ih sedani Toyota Allion i Premio te minivan Toyota Ipsum. Svi su se ti Toyota modeli pokazali dobrim u zimskim uvjetima, a uz to i ne troše mnogo, što je vrlo važno, budući da mnogi vozači u Jakutiji ne gase motor ponekad i po nekoliko tjedana, da se automobil “ne smrzne”.

Cijeli članak, fotogaleriju i video možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: Profimedia