Apolitični

Navala na psihijatre: mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

U Kliniku za psihijatriju Vrapče 20% više pacijenata nego ranije dolazi zbog anksioznih poremećaja i depresije te poremećaja spavanja, a u dnevnim bolnicama povećan je broj pacijenata s ovisnostima i 30%.

– Nema velike liste čekanja jer to su stanja koja moramo odmah rješavati, bez čekanja, a kako imamo 60 psihijatara i velik broj programa, pacijentima ponudimo da se uključe u neki od njih – kaže prof. Petrana Brečić, ravnateljica Vrapča.

Anksioznost se najčešće manifestira kroz poremećaj spavanja, psihički umor, dekoncentriranost, slabije pamćenje, smetenost, razdražljivost, zatim tjelesnim simptomima bez uzroka kao što su glavobolja, bolovi u želucu, javljaju se i kostobolja i mišićni bolovi te je posao nemoguće obaviti jednako kao ranije, već je potrebno uložiti znatan dodatni napor.

Jedan od najčešćih simptoma je “burnout” ili sagorijevanje, koje, unatoč raširenom poimanju, nije vezano isključivo za radno mjesto i posao, već je to psihička forma primjenjiva za svaku situaciju koja na duge staze izaziva frustraciju.

Dijelom i zbog povećanog područja  s kojeg primaju pacijente, u Psihijatrijskoj klinici Sveti Ivan u Jankomiru procjenjuju da je priljev pacijenata čak 30% do 40% veći.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay