Apolitični

Natjecanje Papandopulo 2016. u Lisinskom

Peto hrvatsko natjecanje mladih glazbenika umjetnika Papandopulo održat će se od 26. rujna do 1. listopada u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Natjecanje mladih glazbenika Papandopulo naziv je dobilo u čast velikog skladatelja i dirigenta Borisa Papandupula, a upravo ove godine obilježava se 110 godina od umjetnikova rođenja te 25 godina od njegove smrti.

Natjecanje Papandopulo jedino je nacionalno glazbeno-umjetničko natjecanje otvoreno za sve glazbenike mlađe od 30 godina, a ove godine održat će se u pet kategorija: violina, viola, flauta, klarinet te saksofon. Osnovni cilj natjecanja Papandopulo jest pružanje profesionalne glazbene prilike mladim umjetnicima, čak i dok su još studenti, te da se mladim glazbenicima omogući jednostavniji način konkuriranja u svijetu klasične glazbe. Prvotna misija pružanja mladima boljih i jednostavnijih mogućnosti infiltriranja u profesionalni svijet bavljenja klasičnom glazbom ujedinila je, još prije pet godina, Institut hrvatske glazbe i Hrvatsku radioteleviziju koji se zajedničkim silama trude mladim glazbenicima olakšati bavljenje umjetnošću i glazbom. Nakon što je Institut hrvatske glazbe prošle godine ugašen, organizacija natjecanja Papandopula prešla je pod okrilje UNISON-a Hrvatskog glazbenog saveza.

Natjecanje Papandopulo

Kao što je već naglašeno, natjecanje Papandopulo jedino je glazbeno natjecanje u Hrvatskoj koje je u nekoliko natjecateljskih kategorija otvoreno za sve hrvatske glazbenike te one koji su studirali u Hrvatskoj, a starosne su dobi do 30 godina. Ovogodišnje izdanje glazbene manifestacije Papandopulo odvijat će se u pet kategorija, a na natjecanje je prijavljeno 59 glazbenika. Osim novčane nagrade za koju će se glazbenici natjecati, jedno od glavnih ciljeva što boljeg izvođenja glazbene skladbe pred ocjenjivačkim sudom jest i nagrada u obliku mogućnosti nastupa na svečanom koncertu 24. listopada uz Simfonijski koncert Hrvatske radiotelevizije.

Ako je suditi po prošlogodišnjim izdanjima natjecanja koja su prepoznala brojne talentirane glazbenike poput violinista Marka Grazianija, klarinetista Brune Philippa, sakosofonista Tomislava Žužaka, baritona Leona Košavića, pijanista Petra Klasana, gitarista Lovre Peretića, violončelistice Latice Anić, udaraljkaša Filipa Merčepa ili komornog sastava Trio 1887, nadamo se da će i ovogodišnje izdanje hrvatskog natjecanja mladih glazbenika umjetnika Papandopulo prepoznati i prezentirati još brojne mlade glazbene nade.