Apolitični

Natječaj Ministarstva kulture i medija za najbolja djela podijelio javnost

Pokrenuta je i peticija da se natječaj poništi, na platformi Peticijeonline, pod nazivom “Pravo na kvalitetu”

Kilogram luka na Dolcu – pet kuna. Književna kritika u Jutarnjem listu u novom natječaju Ministarstva kulture i medija – deset bodova.

Ovih je dana, naime, raspisan javni poziv za dodjelu stimulacija autorima i prevoditeljima za najbolje knjige i prijevode u 2019. i 2020. godini. Uz komisijsko vrednovanje knjiga, koje je u prethodnim izdanjima ovog natječaja bilo jedini kriterij po kojem su se dodjeljivale stimulacije, u novom su pozivu uveli i brojčano bodovanje književnih djela.

Prema Ministarstvu, kriteriji izvrsnosti nekoga djela su brojevi nagrada, sudjelovanja na književnim manifestacijama i festivalima te odjek kod kritike. Četrdeset bodova ide dobitnicima nagrada Janko Polić Kamov, Fric, Ksaver Šandor Gjalski, Edo Budiša, Vladmir Nazor, Kvirin, Judita… dok upola manje vrijede nagrade Post Scriptum, Fran Galović, Sfera, Tea Rimay Benčić… 15 bodova može se dobiti za predstavljanje na određenim književnim manifestacijama i festivalima, dok niži rang takvih događanja nosi deset bodova. Toliko nose i književne kritike u određenim medijima, dok u drugim (nekada i stručnim časopisima) kritika vrijedi sedam, odnosno četiri boda.

Brojni su književnici, blago rečeno, izrazili negodovanje novim sistemom ocjenjivanja te se javno izjasnili da idu u bojkot ovog javnog poziva. Problematičnim smatraju činjenicu da se vrijednost nečeg delikatnog kao što je knjiga uopće ide ocjenjivati brojkom, ljuti ih što je izvrsnost izjednačena s pojavljivanjem u javnosti, zamjeraju i nelogične rangove bodova, ali i činjenicu da se po novom, što prije nije bio slučaj, na ovaj natječaj moraju prijavljivati sami, dok su ih nekada za nagrade ove vrste prijavljivali njihovi izdavači.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay