Apolitični

National Geographic: Mariana van Zeller vodi nas u svijet crnog tržišta

Metamfetamini, plastična kirurgija, ukradeni automobili, crno tržište marihuane, motoristički klubovi, bjelačka nadmoć, kraljice kokaina, romantične prijevare, mafija Amazone, piratsko ribarenje godišnje okrenu trilijune dolara…

Novi serijal nagrađivane portugalske novinarke Mariane van Zeller, čija je istraga iz 2016. godine ‘Smrt fentanilom’ rezultirala pronalaženjem tajnih izvora smrtonosnih opioida, kreće uskoro na National Geographicu.

U premijernoj epizodi druge sezone serijala “Mariana Van Zeller: U raljama crnog tržišta”, koja će se prikazati u nedjelju 27. veljače, autorica slijedi put proizvodnje metamfetamina – od laboratorija skrivenog u šumi meksičke pokrajine Sinaloe poznate po narko kartelima do svakodnevice američkih ovisnika.

“Praćenje ilegalne trgovine tijekom globalne krize bio je veliki izazov, ali se u prošloj godini dogodila eksplozija crnih tržišta na kojem se vrte trilijuni dolara pa smo zaključili da je serija postala značajnija nego ikad prije”, navodi Mariana, koja je za svoj rad primila nagrade Peabody i duPont.

Zahvaljujući velikom uspjehu serijala i pozitivnim promjenama koje je potaknula svojim otkrićima, National Geographic dao je zeleno svjetlo za snimanje nove, treće sezone.

Opis epizoda

Metamfetamini

Mariana van Zeller slijedi put proizvodnje metamfetamina – od velikog laboratorija u vlasništvu kartela u meksičkoj Sinaloi, krijumčarenja droge preko granice pa sve do života američkih ovisnika.

Plastična kirurgija

Mariana van Zeller istražuje mračna područja plastične kirurgije na crnom tržištu, u kojima seks, pohlepa i društvene mreže potiču pacijente na smrtonosne operacije u hotelskim sobama.

Ukradeni automobili

Svake godine se u Sjedinjenim Američkim Državama ukrade više od 750.000 automobila — jedan svake 42 sekunde

Crno tržište marihuane

Legalizacija marihuane. Nakon četiri godine, crno tržište je tri puta veće od onog legalnog.

Motoristički klubovi

Mariana van Zeller ulazi u tajni svijet odmetničkih motorističkih bandi

Bjelačka nadmoć

To je pokret koji trguje ideologijom opasnijom od bilo kojeg narkotika ili vatrenog oružja, a koji je zaslužan za masovna ubojstva diljem svijeta.

Kraljice kokaina

U svijetu krijumčarenja kokainom, favele u Riu i planine Kolumbije su sveto tlo.

Romantične prijevare

“Romantični” prevaranti su u 2020. godini iz Amerikanaca izvukli 600 milijuna dolara.

Mafija Amazone

Mariana pokušava raskrinkati mafiju Amazone koja profitira od rudarenja „prljavog zlata” i nedozvoljene sječe šuma.

Piratsko ribarenje

Mali broj Amerikanaca shvaća da je samo 30 posto morskih plodova ulovljeno na legalan način.

Cijeli članak i opise epizoda možete pročitati na: cromoda.com

Foto: National Geographic