Apolitični

Nastup Cetina Adventure trkača na Dalmacija Ultra Trailu

Cetina Adventure , spoj prirodnih ljepota Dalmacije, trčanja, pomicanja granica izdržljivosti te začetak i širenje jednog prelijepog sporta zbio se proteklog vikenda na Dalmacija Ultra Trailu.


Trail je vrsta planinskog trčanja koja se u zadnje vrijeme u našim krajevima sve više i više širi, kako među mlađim, tako i među starijim uzrastima. Staze kojima se trči su dobrim dijelom planinarski putevi, grebeni, makadamski putevi te se sastoje od kontrolnih točaka na kojima se sudionici moraju obilježiti. Dužinski ove utrke mogu biti od 10 pa do 160 kilometara, a u nekim državama su čak i duže, dok razlika u nadmorskoj visini pretežito seže od 1000 metara pa na više, ovisno o dužini određene dionice. Sudionicima se pri ulasku u cilj provjeravaju kartoni na kojima moraju biti sakupljene sve kontrolne točke da bi za njih utrka bila važeća.

Nastup Cetina Adventure trkača…

Na ovogodišnjem, a ujedno i prvom Dalmacija Ultra Trailu, nastupili su i predstavnici sinjskog avanturističkog kluba Cetina Adventure, točnije njih sedam od kojih se jedan posebno istaknuo. Nastupali su u dvije kategorije. U kategoriji koja je duljinski iznosila 22 kilometra s 1000 metara uspona te s limitom od šest sati za završiti utrku, nastupilo je šest predstavnika CA kluba. Od toga su u muškoj konkurenciji nastupili Ivica Župić, Ivan Radan i Stipe Živaljić, dok su u ženskoj konkurenciji nastupale sestre Marta i Petra Lulić i Elena Perković-Paloš kojoj je ovo bio prvi nastup na ovako dugoj utrci te je time pomaknula vlastite granice i dokazala sebi da može brže, više i jače. Start ove kategorije je bio u Dugom Ratu, obuhvaćao je područje Tugara i Gata s ciljem u Omišu.


Čovjek kojeg bi posebno istaknuli je Vedran Ugrin, koji je pomaknuo vlastite granice, kao i granice CA kluba. Vedran je nastupao u kategoriji koja je duljinski iznosila nevjerojatnih 110 kilometara te je od sudionika iziskivala ogromnu fizičku i mentalnu spremnost. Start utrke je bio 21. listopada u 21 sat na tvrđavi Klis, gdje je osim noći Vedrana čekalo i 4500 metara uspona te je preko mjesta Sitno Gornje, Gata, Kostanje, Slime, Zadvarje, Brela, Pisak, Lokva R., u konkurenciji od 49 natjecatelja, za 18 sati i 21 minutu prošao kroz cilj koji se nalazio u Omišu, te je sa ovim vremenom zauzeo nevjerojatno 7. mjesto. Dio natjecatelja u ovoj kategoriji je odustao zbog iscrpljenosti, a u prilog težini i zahtjevnosti staze ide i činjenica da ima vremenski limit od čak 33 sata u kojem natjecatelj mora završiti utrku.


Kako je sam Vedran rekao, ovo je jedno od najluđih iskustava koje je doživio te mu nitko ne može platiti pjevanje iz sveg glasa dok je prolazio kroz kanjon u pet sati ujutro. Dobrih 60 kilometara je trčao po noći, da bi ga desetak kilometara prije kraja uhvatila kriza i pad energije. Unatoč tome, odustajanje nije dolazilo u obzir te je nastavio dalje prema cilju te je 22. listopada u 15 sati i 21 minutu kako je sam rekao „ubijen, zadovoljan, sritan, oduševljen” prošao kroz cilj i time ispisao povijest CA kluba jer je on prvi član kluba koji je sudjelovao na ovako dugoj utrci dok je svoju obitelj, prijatelje i sve ljubitelje ove vrste sporta u Sinju učinio ponosnima.


Ovom prilikom članovi kluba Cetina Adventure bi se željeli zahvaliti organizatorima Dalmacija UltraTraila koji su se ujedinjeni pod imenom „Udruga Dalmacija Trails” potrudili da ovim događajem obilježe trkačku sezonu, a sa sigurnošću možemo reći da će obilježiti i mnoge druge koje su pred njima.