Apolitični

Nastave li se ovakvi trendovi, pandemija bi mogla biti gotova do kraja godine?

Unatoč mutacijama i novim varijantama koje se pojavljuju i šire diljem svijeta, čini se kako bi s dolaskom proljeća koronavirus i njegov utjecaj na naše života mogao slabjeti.

I unatoč tome što su se posljednjih mjeseci pojavile mutacije na virusu i razvile nove varijante virusa, čini se da bi svijet uskoro mogao odahnuti i pomalo se vratiti u neki privid normalnog života.

Da bi to moglo biti uskoro, nadaju se i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), u kojoj intenzivno prate brojeve zaraženih diljem svijeta.

Posebno ih je iznenadilo i pobudilo nadu u kraj pandemije to što podaci pokazuju da koronavirus gubi snagu. Tako je diljem svijeta u posljednjih šest tjedana zabilježen pad broja zaraženih, i to mnogo brže nego što se predviđalo. Prema tim podacima, vrhunac pandemije svijet je zabilježio u drugom tjednu siječnja, gotovo godinu dana od početka same pandemije.

Imamo pozitivan trend koji sad moramo stabilizirati. Požar još nije ugašen i ako ne budemo oprezni, mogao bi se ponovno rasplamsati u budućnosti, istaknuo je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I dok je Ghebreyesus oprezan i poziva na nastavak pridržavanja epidemioloških mjera, regionalni direktor za Europu Hans Henri Kluge nedavno je izjavio za dansku televiziju kako će pandemija koronavirusa “biti gotova za nekoliko mjeseci”.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay