Apolitični

Naši mali gušti 2015. u prosincu

Zadar nakon dva tjedna svečanog obilježavanja Dana grada Zadra nastavlja sa zanimljivim događajima u prosincu. Pozornost na sebe skreće Županijska komora Zadar, kao organizator, koja priprema likovnu gastro zanimljivost. Ona će se održati u srijedu, 9. prosinca, na Trgu pet bunara, kao deseta izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira Naši mali gušti 2015., te će potrajati do 24. prosinca.
Svečano otvorenje  je uz nastup zbora srednje poljoprivredno-prehrambene škole „Stanko Ožanić”, dok će potom uslijediti zajednički obilazak izlagača štandovima.
Podsjetimo, prva izložba „Naši mali gušti 2006.” okupila je 35 izlagača, proizvođača autohtonih proizvoda iz Zadarske županije, a brojnim posjetiteljima su predstavljeni stari zanati, gradske nošnje, suveniri i folklorni plesovi. Osim što su „Naši mali gušti” zamišljeni kao prilika da se posjetiteljima predstavi i približi raznolikost obale, otoka i zaleđa Zadarske županije, ipak je poseban naglasak na samim proizvođačima kako bi ih se potaklo na što veću proizvodnju kvalitetnih proizvoda rađenih po tradicionalnim recepturama, koje su očuvali upravo „mali” proizvođači. Ova izložba ujedno je i prilika da mali proizvođači koji nemaju mogućnost plasmana svojih proizvoda na tržište dođu do krajnjeg potrošača.
Tijekom sljedećih godina manifestacija je okupljala sve veći broj izlagača i posjetitelja, te od 2009. godine ugošćuje proizvođače iz drugih županija. Osim izložbeno-prodajnog karaktera, izložba ima i edukativnu ulogu. Organiziraju se stručna predavanja kao i vođene degustacije maslinovog ulja i vina na kojima se potrošače upoznaje s osobinama kvalitetnog maslinovog ulja i vina.
Više u kategoriji: Kultura; Turizam
Izvor i foto: zadar.travel
D. Šabić, mag. nov.