Apolitični

NASA simulira pad asteroida u blizini Hrvatske

Beču je održana međunarodna konferencija IAA Planetary Defense Conference 2021, u okviru koje su znanstvenici NASA-inog JPL laboratorija proveli simulaciju opasnog dolaska velikog asteroida u blizinu Zemlje s velikom mogućnošću katastrofalnog udara.

Vježba pod nazivom “Space Mission Options for the Hypothetical Asteroid Impact Scenario” uključivala je 9 znanstvenika NASA-e koji su proveli četiri dana u promatranju svih faza dolaska velikog asteroida od uočavanja do udara u 6 mjeseci, odnosno od travnja do listopada 2021. godine (fiktivno).

Vježba je započela 19. travnja 2021. godine, kada je Sveučilište Hawai koje radi u okviru NASA Planetary Defense Programa, uočilo asteroid 2021PDC, nakon čega je započelo prikupljanje podataka o njegovom kretanju i veličini.

Treći dan simulacije bavio se iščekivanjem svijeta na udar asteroida. Astronomi širom svijeta nastavljaju pratiti 2021PDC svaku večer, da bi napokon došli do regije udara koji će prema tim podacima zadesiti područje Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Četvrti dan simulacije započeo je 6 dana prije udara. 2021PDC se nalazi na 6,29 milijuna kilometara od Zemlje, što je dovoljno blizu za Goldstone Solar System Radar kako bi mogao analizirati i precizno definirati veličinu asteroida i njegove fizičke karakteristike. Tada se pokazalo da je asteroid manji nego što se mislilo, što je smanjilo veličinu područja koje će doživjeti fatalni udar.

U tom trenutku postalo je jasno da je točka udara s 99-postotnom sigurnošću u blizini granice Njemačke, Austrije i Češke, no utjecaj udara bi mogao doseći Sloveniju i Hrvatsku, mada ne s tako fatalnim posljedicama kao na području epicentra i nekoliko stotina kilometara u njegovom opsegu.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay