Apolitični

„Narona” zove na program obilježavanja muzeja

 

Arheološki muzej Narona uključuje se u kulturno-umjetničko obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 18. svibnja 2016. i Europske noći muzeja, 20./21. svibnja 2016. Pogledajte što su pripremili.

Arheološki muzej Narona ove je godine sudjelovao na 21. EMA (Edukativna muzejska akcija – KLIK na kulturni krajoLIK ) od 18. travnja do 18. svibnja 2016. godine s temom KLIKni na spolij. Tijekom 21. EMA ostvarena je suradnja s učenicima osnovnih i srednjih škola koji su na radionicama odabrali, snimili, istražili i pripremili za izlaganje postere pojedinih spolija te će na MDM 2016. predstaviti jedinstveni naronitanski kulturni krajolik.

Program Međunarodnog dana muzeja 2016.
18. svibnja:
9:00 – 16:00 besplatan ulaz za individualne posjetitelje uz promotivnu prodaju izabranih muzejskih suvenira
10:00 – 11:00 otvorenje izložbe učeničkih radova KLIKni na spolij
10:00 – 13:00 tematska radionica za djecu i učenike
10:00 – 13:00 specijalna tematska vodstva po stalnom postavu muzeja

Povodom ENM 2016 u Arheološkom muzeju Narona 20. svibnja u 20:00 otvara se izložba Kod gradskih vrata kroz stoljeća Arheološkog muzeja Zadar. Ova izložba, na temelju arheoloških spoznaja koje su prikupljene tijekom više od stoljeća arheoloških istraživanja Arheološkog muzeja Zadar, prikazuje život i mijene koje su se kroz stoljeća odvijale kod tih gradskih vrata. Temelj izložbe Kod gradskih vrata kroz stoljeća su zaštitna arheološka istraživanja koja je tijekom 2011. godine proveo Arheološki muzej Zadar na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića. Istraživanja je vodio dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, koji je zajedno s kustosom Hrvojem Manenicom autor ove izložbe.
Dana 21. svibnja u Arheološkom muzeju Narona održat će se radionica Didaktičke igračke s ciljem približavanja spomenika kulturne baštine Zadra sudionicima radionice, djeci i učenicima. Igračke osmišljene u radionici Arheološkog muzeja Zadar su u obliku 2D puzzli (oltarna pregrada sv. Nediljice, motiv pletera, mozaik s motivom leptira) i 3D puzzli (sv. Donat u Zadru, sv. Križ u Ninu, sv. Nikola u Zatonu), rekonstrukcije lijepljenjem na sistemu magneta (amfora, posuda) i crkve sv. Donata kao tablica množenja. Cilj ovih didaktičkih igračaka je približiti povijest i arheološku baštinu djeci na opipljiv način pri čemu mogu nešto naučiti i razvijati svoje motoričke i kognitivne sposobnosti. Autor igračaka je muzejski tehničar Frane Šunić.

Program Europske noći muzeja 2016.
20. svibnja:
20:00 otvorenje izložbe Kod gradskih vrata kroz stoljeća Arheološkog muzeja u Zadru
21. svibnja:
9:00 – 17:00 besplatan ulaz za individualne posjetitelje uz promotivnu prodaju izabranih muzejskih suvenira
9:00 – 12:00 radionica za učenike i djecu Didaktičke igračke Arheološkog muzeja u Zadru
Radujemo se vašem dolasku!

Izvor i foto: metkovic.hr, hgi-cgs.hr