Apolitični

Narodni običaji u Biokovskom selu

Ispod gorde planine Biokovo, stoljećima se u malim, škrtim, ali plodnim docima sijala pšenica i ječam. Pšenica za kruh svagdašnji. Koliko su samo generacija othranili ti plodni mali dočići, danas napušteni, zaboravljeni i osuđeni na korov i draču.

Narodni običaji gotovo po svuda su zaboravljeni kao i mnoga napuštena sela dalmatinske zagore. Nemaju više koga hraniti, jer u selima podbiokovlja vrlo malo je ostalo ljudi. Ipak u jednom malom kamenitom selu, Biokovskom selu u općini Zagvozd nekoliko tih dolaca živi svoj život, zahvaljujući nekolicini starijih mještana. Oni se nisu osudili napustiti svoje ognjište, siju i dan danas pšenicu i ječam, sade krumpir i mrkvu, repu i ostale povrtlarske kulture. I da bi ostatku Imotske krajine pokazali svu raskoš kvalitete, ukusa i mirisa svojih proizvoda svake godine organiziraju dane vršidbe pšenice. Bolje rečeno, u jednom danu okupe se žetelice iz mnogih zaseoka, zasuču se rukavi, u ruke se uzmu srpovi i kose , onda bez kombajna i moćne tehnike, baš kao što su to nekada radile njihove majke i bake, uđu u zlatom posute doce. Pšenica baš kao suho zlato.

Narodni običaji zlata vrijede

Miriši, osvaja srce, vabi dušu. Nakon vršidbe put pod noge, klasje na leđima i na sred sela na staro gumno, na vršidbu. Upregnu se konji vrani, zafijuče kandžija, začuje se -ajmo Vranče, ajmo Dorate. Konji potrče po klasju odvoji se zrno, u zrak se baca pljeva i onda se pokupi pšenica. Potom se mlije ispod starih kamenih mlinova. Kako nema u planini vode radi se to ručno. Vrti se kameni žrvanj, leti brašno, leti život, dolazi kruh. I uskoro vrijedne domaćice zamijese kruh i ispeku ispod sača. Blago, zlato Biokovsko. Samo da je njega jesti danima, čovjek bi bio zadovoljan. I cijeli ovaj spektakl za one koji tu nikada živjeli nisu garniran je sočnom gangom, narodnim doskočicama, raskošnom nošnjom imotskog kraja.
-Ne treba me ponovno zvati na ove susrete, ja sam već rezervirao dan odmora za slijedeću godinu. I opet dolazim u Biokovsko selo, reče jedan mladi momak, dijete grada. Njegov poziv i vama poštovani čitatelji, dođite u Biokovsko selo i vidjet će te nešto lijepo i nezaboravno.