Apolitični

Narodna nošnja omiškog kraja…

Izuzetno je lijepo, korisno i hvale vrijedno kada udruge, pojedinci ili pak ustanove ulažu energiju i profesionalno se ophode prema očuvanju hrvatske kulturne baštine.
Donosimo vam priču o njegovanju narodne nošnje, tj. nošnje svoga kraja koja je simbolizirala i oslikavala duh prošlog vremena.

O narodnoj nošnji omiškog kraja i njenom očuvanju saznajemo više zahvaljujući Udruzi za očuvanje hrvatskog folklora u Omišu, koja između ostalog brine o narodnoj nošnji svoga kraja. A taj trud višegodišnji je projekt g. Damira Mimice, velikog ljubitelja etnološke i folklorne baštine, koji djelujući na ovom području želi sačuvati što više narodnog blaga pohranjenog u pjesmi, plesu i narodnim nošnjama.
Već dugo godina razmišljalo se o omiškoj nošnji, ponajviše zbog činjenice da nije sačuvan niti jedan izvorni komplet. Čim se krenulo u rekonstrukciju, konzultirani su stručnjaci iz Etnološkog muzeja u Splitu i Zagrebu, koji su, nažalost, čuvali samo dijelove tražene nošnje, pa su se morale sakupljati i stare fotografije i uzorci sačuvani u obiteljskom vlasništvu. Važno je spomenuti da su za rekonstrukciju sadašnje nošnje uzeti sačuvani detalji i fotografije iz Borka, Lokve i Kučića. Nošnja je dinarskog tipa i uvelike se razlikuje od rekonstrukcije kučićke nošnje koja je modernija i gradskog, mediteranskog tipa.

Tako žensku narodnu nošnju Omiša i njegove okolice čini sadak (od čoje), jačerma (od sukna), suknja s oplećkom, tkana pregača – traversa, košulja, korpet, bičve i opanci.
Prisjetimo se jedne zanimljivosti. Na natjecanju u Slavonskom Brodu 1997. g. cura iz Omiša odnijela je titulu najljepše Hrvatice noseći staru omišku nošnju. Ne treba ni naglašavati da se vrlo slična nošnja nosila i u Kučićima i to u drugoj polovici 19. st.
Muška narodna nošnja tog vremena bila je vrlo slična poljičkoj nošnji, koju je sada moguće vidjeti kod KUD-ova poljičkoga kraja, a sastoji se od kape, košulje, điletina, kumparana, pripašaja, gaća i opanaka.

Bilo kako bilo, sačuvajmo svoje običaje i prelijepu narodnu nošnju koja nas u današnja vremena obogaćuje, proljepšava, umjetnički nadahnjuje i u prigodnim trenutcima i događajima čini sretnim.

Izvor: kucice.hr

D. Šabić