Apolitični

Narodna knjižnica Omiš

Korijeni pučkog knjižničarstva sežu u 19. st. kada su se 70-ih godina diljem Hrvatske otvarale Slavjanske čitaonice. Tako je i na području Omiša djelovala Slavjanska čitaonica što potvrđuje da je davnih dana u ovim krajevima postojala tradicija knjižničarstva za puk. Postoje podatci da su se u Dugom ratu i Omišu otvorile čitaonice 1919. i 1920. godine koje nisu bile duga vijeka jer su odmah prestale raditi. U Omišu je 17. prosinca 1929. osnovana Gradska knjižnica s ukupno 1420 knjiga, koja je imala zadaću prosvjećivanja svih slojeva stanovništva i bila pristupačna najsiromašnijim slojevima društva.
Novi prostor na Punti otvoren je za javnost od 1. rujna 2001. g., a svečanost otvorenja uz prigodni program obilježena je povodom Mjeseca hrvatske knjige 8. studenoga 2001. g.
Knjižnica danas broji preko 30 000 svezaka, upisano je preko 800 članova, opremljena je najsuvremenijim kompjuterima i potrebitom opremom. Sveukupan knjižni fond unesen je u bazu podataka pa korisnici preko interneta iz topline svog doma mogu pretraživati katalog knjižnice, rezervirati knjigu i produljiti rok posudbe.
Knjižnica se nalazi u samom središtu Omiša, idući od pješčane plaže prema središtu starog dijela grada. Na katu zgrade nalazi se glazbena škola, a u blizini smještene su osnovna i srednja škola.

Ulaskom u knjižnicu pronaći ćete hitove i najnovije knjige na koso položenim policama s lijeve strane odmah pored stola s dnevnim i tjednim tiskom. U samom središtu knjižnice uz liniju stolova za čitanje i rad nalaze se police opskrbljene knjigama iz raznih područja književnosti. Ostale police koje obuhvaćaju središnje, vrijedno čuvaju knjige iz raznih područja znanosti.
Dodajmo još kako je Narodna knjižnica Omiš dobila od gospodina Bogoljuba Tomasovića privatnu zbirku nakladnika i plodnog hrvatskog pjesnika i književnika Jakova Tomasovića. Zbirka se sastoji od njegovih tiskanih djela, časopisa u kojima je surađivao ili ih objavljivao i rukopisa njegovih neobjavljenih djela, dopisivanja s književnicom Zdenkom Jušić-Seunik, albuma fotografija tadašnjeg Omiša uz njegove popratne komentare. Prelazak ove zbirke u trajno vlasništvo Narodne knjižnice Omiš izuzetno je obogatilo zavičajnu zbirku.

D. Šabić