Apolitični

Napravili tetovažu koja će se moći koristiti kao uređaj za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata

Elektronska tinta prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca i glukoze zahvaljujući kojima doktori mogu pratiti pacijente i reagirati na vrijeme.

Znanstvenici s južnokorejskog Naprednog instituta za znanost i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeonu također traže način na koji bi tehnologija mogla pomoći ljudima u praćenju zdravstvenog stanja i preventivnim upozorenjima kada se pojave znakovi opasnosti.

No umjesto pametnih satova, oni to pokušavaju napraviti s posebnim tetovažama korištenjem elektroničke tinte. Kako je za Reuters rekao voditelj projekta Steve Park, tinta je neinvazivna, a napravljena je od čestica na bazi galija, dok ugljikove nanocijevi ukrašene platinom pomažu u provođenju električne energije, osiguravajući istovremeno i trajnost te djeluju kao bioelektrode. Takva tetovaža ne može se skinuti niti trljanjem, što nije moguće samo s tekućim metalom, komentirao je Park.

Tinta koju je razvio njegov tim prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca, glukoze i drugih, zahvaljujući kojima doktori mogu pratiti pacijente i reagirati na vrijeme.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay