Apolitični

NAPOKON STIGAO SPOTIFY! Radi s lossy audiodatotekama, u smislu kvalitete zvuka ne može se mjeriti sa servisima kao što su Deezer HiFi i Tidal HiFi

Švedski Spotify najpoznatiji je i najveći glazbeni servis na svijetu. Iako neki konkurenti nude višu kvalitetu zvuka, u brojnim mu aspektima, poput intuitivnosti korištenja i povezivosti s drugim uređajima, jednostavno nema premca. Nakon dugo čekanja od danas je dostupan u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu itd.

Za korištenje besplatne inačice Spotifya potrebno je kreirati korisnički račun te preuzeti stolnu i/ili mobilnu aplikaciju, baš kao da koristimo plaćenu verziju servisa. Ograničenja besplatne verzije povremeno se mijenjaju, slobodni ste pristupiti bilo kojem albumu ili playlisti, ali nećete moći odabrati točno onu pjesmu koju želite, već ćete morati pričekati da ona dođe na red. Između pjesama povremeno se puštaju kratki oglasi, koje također nije moguće preskočiti, a kvaliteta zvuka limitirana je na maksimalnih 160 kbps. Onemogućeno je i skidanje pjesama, za slušanje bez trošenja mrežnog prometa. Svemu tome unatoč, preko 100 milijuna korisnika koristi Spotify upravo u besplatnoj varijanti.

TIPOVI PRETPLATE

Individual

Duo

Family

Spotify glazbu pohranjuje u formatu Ogg Vorbis. Kada birate kvalitetu zvuka u stolnoj aplikaciji, postavka “Normal” rezultira streamom u 96 kbps, “High” daje stream u 160 kbps, a “Very High” rezultira reprodukcijom u 320 kbps. U mobilnoj aplikaciji postoji još i opcija “Low”. Tu se radi o bitrateu od samo 24 kbps, rezerviranom za korisnike s vrlo ograničenim podatkovnim paketima unutar njihovih mobilnih pretplata. Kad se glazba sluša preko internetskog preglednika, ili se casta na Google Chromecast, ima kvalitetu od 256 kbps (AAC). Za korisnike besplatne varijante Spotifya, kvaliteta zvuka limitirana je na 128 kbps (browser i Chromecast), odnosno 160 kbps (stolna i mobilna aplikacija).

U svim navedenim slučajevima Spotify barata lossy audiodatotekama, iz čega je sasvim jasno da se u smislu kvalitete zvuka ipak ne može mjeriti sa servisima kao što su Deezer HiFi i Tidal HiFi. 

UKUPNI DOJAM

S gigantskom bazom glazbe, izvrsnom stolnom i mobilnom aplikacijom, moćnom tražilicom, nizom korisnih dodataka te jedinstvenom funkcijom Spotify Connect, koja omogućuje dubinsku integraciju Spotifya s drugim uređajima u kući, Spotify je ponajbolji glazbeni servis na tržištu. Premda ga konkurenti poput Deezera i Tidala u svojim najvišim pretplatnim modelima premašuju kvalitetom zvuka, Spotify još uvijek zvuči vrlo dobro ili odlično, a istodobno nudi neke mogućnosti koje se kod konkurencije ne dobivaju.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay