Apolitični

Nanovo utemeljena Večer izvornih napjeva

Nanovo utemeljena Večer izvornih napjeva

Kako je novo vodstvo Festivala u svom programu i najavljivalo, u radu će se još više truditi čvršće vezati klapsku pismu koncima tradicije kako vjetrovi iz raznih smjerova ne bi njen brod otpuhali i zagubili na beskrajnoj glazbenoj pučini. Povratak u iskonsku luku započet prošle godine nastavlja se i na 51. Festivalu. Vjerujemo da ste u prijavnicama za sudjelovanje na Festivalu već primijetili izostanak kategorije „Popularnih obrada“. Drugi značajni iskorak upravo Vam predstavljamo.
Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu već je duži niz godina zamjetna težnja klapa da u svrhu što boljeg dojma pred stručnim sudom pjevaju napjeve i skladbe sa sve složenijim obradama. Na taj način zanemaruje se veliki broj jednostavnih, ali tako lijepih tradicijskih napjeva koji se niz godina uopće ne izvode. Klapski voditelji, posebice mlađi, često ni ne znaju za takve napjeve ili ih namjerno izbjegavaju misleći da ako ih njihove klape budu izvodile neće ostaviti dovoljno upečatljiv dojam pred stručnim sudom. Takav trend upravo je u suprotnosti s jednostavnim načinom pjevanja koji su baštinili naši prethodnici. Iz navedenih razloga, a u duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju kako je nekada bilo, Festival u svoj program ponovno uvodi „Večer izvornih napjeva“. Istoimena večer već se održavala u razdoblju od 2001. do 2006. godine. Nanovo utemeljena „Večer izvornih napjeva“ imala bi neke slične elemente kao i prethodna, ali i neke novine. Obzirom da će se dio tih novina prvi put dogoditi na omiškoj pozornici večer bi u ovoj godini imala svojevrsni eksperimentalni karakter. Njen uspjeh i prihvaćanje od strane klapa i javnosti odrediti će budućnost ove večeri. U nastavku pozivamo Vas da s pažnjom pročitate Pravilnik.

PRAVILNIK:
Kategorija F: „Večer izvornih napjeva“
– U ovoj kategoriji mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape
– U ovoj kategoriji mogu nastupati klape koje broje od četiri do šest članova
– Sve klape na nastupu pjevaju na jedan mikrofon
– Klape pjevaju isključivo a cappella tradicijske napjeve s posebnog popisa od 50 zadanih napjeva
– Popis zadanih napjeva podijeljen je u dvije skupine. Prva skupina od 40 i druga od 10 napjeva (u prilozima popis i notni zapisi svih napjeva).
– Svaka klapa za ovu kategoriju prijavljuje tri napjeva isključivo iz skupine od 40 zadanih
– Svaka klapa na audiciji u dogovoru sa stručnim sudom odabire jedan od tri prijavljena napjeva iz skupine od 40 zadanih
– Više klapa ne može izvoditi isti napjev. U takvom slučaju stručni sud će nakon provedenih audicija prednost izvedbe napjeva dati onoj klapi koja ga po njegovoj procjeni bolje izvodi.
– Uoči tonske probe na sam dan natjecanja svaka klapa ždrijebom izvlači drugi napjev iz skupine od 10 zadanih


– Na ovoj večeri planirano je da u ovoj godini nagrade dodjeljuje samo publika, a nagrade će biti i sponzorske u jelu, piću ili nekoj turističkoj atrakciji grada Omiša.
Kako je razvidno iz pravilnika, težnja je potaknuti klape da šire svoj opus pjesama, a ne da se cijelu godinu, kako je čest slučaj, usredotoče na dvije-tri vježbajući ih do „savršenstva“, a time zapravo gubeći na onoj spontanosti koja je nekada krasila izvođače. Svi napjevi u ovoj kategoriji odabrani su iz Zbornika dalmatinske klapske pjesme I, II i III u izdanju FDK-a i možete ih tamo pronaći, ali ih možete preuzeti i iz priloženih dokumenata. Ova večer održati će se u Omišu. Važnu ulogu u ovoj večeri treba imati ambijent u kojem klape pjevaju stoga je zamišljeno da on bude nešto drugačiji nego što je uobičajeno, sličan onom kako se nekada pjevalo na Festivalu. Obzirom da je datum objave natječaja u ovoj kategoriji izrazito visok, rok za prijave neće biti 15. veljače kao za ostale kategorije, nego se klape mogu pojaviti s isprintanom i uredno popunjenom prijavnicom na samim audicijama koje će se održavati tijekom ožujka i travnja prema kalendaru koji će biti objavljen u drugoj polovici veljače. Prijavnice možete pronaći na službenim stranicama Festivala. Isto tako prijavu za ovu večer (kategorija F) možete izvršiti i „on line“ u sklopu prijava za 51. Festival, a sve do pred audicije. U slučaju da za ovu večer ne bude dovoljno prijavljenih klapa Festival zadržava pravo da u ovoj godini u potpunosti od nje odustane.