Apolitični

Nakon SAD-a i Europe, knjiga prof. dr. Primorca iz forenzičkih znanosti promovirana i na afričkom kontinentu

Na poziv rektora Sveučilišta Bocvana (University of Basutoland, Bechuanaland and Swaziland – UBBS) i Ministarstva zdravlja ove afričke države, prof. dr. Primorac i suradnici borave u glavnom gradu Gaboroneu. U središnjoj knjižnici Sveučilišta, a u nazočnosti vodećih intelektualaca Republike Bocvane održana je afrička promocija knjige Forensic DNA Analysis: An Interdiscplinary Approach, koju uređuju prof. dr. Dragan Primorac i prof. dr. Moses Schanfield sa Sveučilišta George Washington, a čiji je izdavač jedan od najvećih američkih nakladnika CRC Press Francis and Taylor iz New York-a. Ovu knjigu, koja je od svog izlaska izazvala veliku međunarodnu pozornost, osobno je promovirao rektor Sveučilišta u Bocvani, prof. dr. Thabo Fako i njegovi najbliži suradnici koji je posebno istaknuo kako bi ova knjiga trebala postati ključnom za sve afričke forenzičare.

Knjiga je prije nekoliko mjeseci promovirana u Europi i SAD-u, a izdavač i urednici planiraju promociju na svim kontinentima uključujući Aziju i Australiju. Tijekom  izlaska knjige, prof. dr. Robert Gaensslen sa Sveučilišta u Illinois-u, Chicago, višegodišnji urednik vodećega svjetskoga forenzičkog časopisa Journal of Forensic Sciences istaknuo je da je knjiga prof. dr. Primorca „najsveobuhvatnija knjiga iz područja forenzičke DNA analize koja je do sada tiskana u SAD-u”. Ova interdisciplinarna knjiga u SAD-u prvenstveno je namijenjena sucima, odvjetnicima, istražiteljima, državnim odvjetnicima, policiji, vojsci, djelatnicima državnih agencija poput FBI-a, svim institucijama koje se bave područjem nacionalne sigurnosti, akademskoj zajednici, posebice studentima forenzike, medicine, pravnog fakulteta, i sl.

Tijekom boravka u Bocvani prof. dr. Primorac susreo se s čelnicima Ministarstva zdravlja Bocvane te je tom prilikom razgovarao o posjetu ministra zdravlja Republici Hrvatskoj, dr. Johna Seakgosinga. Posebni razgovori vođeni su oko provođenja Ugovora koje je Sveučilište u Bocvani potpisalo s nekoliko hrvatskih institucija uključujući Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, dječju bolnicu „Srebrnjak”, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te Specijalnu bolnicu Sveta Katarina. O golemim mogućnostima vezanim uz suradnju sveučilišta u Bocvani s hrvatskim obrazovnim institucijama najbolje govori podatak da je Bocvana od svoje samostalnosti do sada uložila oko 2 milijarde dolara u edukaciju svojih stručnjaka na raznim inozemnim institucijama.

Republika Bocvana ključna je država za ulazak na tržište tzv. SADC-a (Southern African Development Community) koji obuhvaća 15 država s oko 250 milijuna stanovnika, što danas predstavlja jedno od najatraktivnijih novih svjetskih tržišta. Prema procjenama Ujedinjenih naroda u tzv. subsaharski dio Afrike, u kojem se nalaze Bocvana i najrazvijenije države svijeta, do kraja 2014. godine uložit će se više od 100 milijardi dolara. Bocvana je jedan od najvećih svjetskih proizvođača dijamanata, a gospodarstvo Bocvane karakterizira višegodišnji kontinuirani gospodarski rast, između 6-9%, te vrlo mala, gotovo nikakva korumpiranost koja je na razini najrazvijenijih europskih zemalja.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov