Apolitični

Najživopisniji biljeg Splita: splitska peškarija (1. dio)

Tik uz prvo proglašeno sveto mjesto u svijetu, katedralu sv. Dujma i Arnira, smjestila se splitska peškarija.

Peškarija koja slovi za jedan od glavnih splitskih punktova, a koja osim fizičke dimenzije koju upotpunjavaju friške, morske delicije posjeduje i onu apstraktnu, duhovnu dimenziju koja otkriva svakom putniku namjerniku, slikom i riječju, duh Splita kakav je nekoć bio.
Iako je površinom za današnje pojmove splitska peškarija malena, uspijeva prkositi svim izazovima koji se postave pred nju. Tomu svjedoči podatak da diše stoljeće i kvarat.
Sto dvadeset i pet godina ona živi, preciznije od davne 1890. godine kada ju je dizajnirao arhitekt Ante Bezić i to pored sumpornih toplica što je bitno doprinijelo u kreaciji prepoznatljivog imidža splitske peškarije u svijetu kao jedne od rijetkih ribarnica bez muha.
Vanjština peškarije bitno se mijenjala protekom vremena kao i običaji i slike kojima danas mogu posvjedočiti vremešniji, ali i nešto mlađi Dalmatinci.

Izgubljeni slike i običaji koji se dan-danas pamte su:
– pakiranje ribe u škartoc (papirnatu smeđu vrećicu napravljenu od starih papirnatih vreća), a koja se danas pakira u plastične vrećice;
– drvene pajere koje su u današnje, moderno vrijeme zamijenile plastične kutije i stiropor;
– drveni sud iz kojeg su se nekoć vadile slane srdele koje se danas vade iz plastičnih barila.
Tu materiju najbolje poznaju današnje prodavačice ribe i ribari koji povikom, po pripremi svog mini ribljeg dućana na otvorenom, zovu Splićanke i Splićane da razgledaju njihovu riblju ponudu. Zato smo u jutarnjem posjetu peškariji u razgovoru s njima doznali zašto još uvijek peškarija živi te se prisjetili nekih starih slika.

Izlet novinarskog tima Terracon Newsa na peškariju nije prošao ni bez fotografiranja riblje ponude na splitskoj peškariji među kojom glavnu riječ uz oboritu vodi i plava riba, osobito srdela, hraniteljica Dalmacije koja slovi i za najtraženiju ribu s peškarije.

Produžite peškariji njen životni vijek i posjetite jedan od najživopisnijih biljega Splita, a razlog potražite u našoj fotogaleriji riblje ponude s peškarije jer vam možda tako sine ideja što skuhati danas ili za koji dan za obiteljski ručak.

Više u kategoriji: život

Jelena Perko, mag. oec.