Apolitični

Najživopisniji biljeg Splita: splitski pazar (2. dio)

Dovikivanje i cjenkanje obavijeno mirisom i bojama svježeg voća i povrća jedino se može u Splitu čuti na pazaru, mjestu koje mlađim i starijim generacijama uspijeva izmamiti osmijeh na lice.

Pazar je smješten izvan istočnog dijela, a opet uz bok Dioklecijanove palače, iza crkve svetog Dominika, te ga smatramo jednim od najživopisnijih biljega Splita. To je lokalitet u kojem se može svim čulima osjetiti duh Dalmacije, upoznati mentalitet Dalmatinaca i spoznati što je to dišpet koji je svima, osim Dalmatincima, neshvatljiva i nerješiva enigma.
Ta atmosfera koja nudi mogućnost preciznijeg tumačenja mentaliteta i dišpeta koji je karakterističan za naš dio Mediterana svojevrsna je pozivnica mnogim stranim i domaćim gostima kao i stanovništvu za posjet ovom mjestu.

Pazar je nekoć bio smješten na splitskom Voćnom trgu. Zabilježen je slikom i zvukom u seriji „Velo misto“, a taj serijal uistinu je dokaz da je Pazar dan-danas mjesto susreta stanovnika priobalnog dijela Dalmacije, zaleđa i otoka što najviše doprinosi kreaciji jedinstvenog šušura koji igrom, pjesmom i šalom od ranojutarnjih sati i na današnjoj lokaciji odzvanja. Jedina razlika u odnosu na tadašnje izdanje jesu muškarci koji se danas nerijetko pojavljuju na pazaru u ulozi prodavača. Tada je to zanimanje bilo namijenjeno samo ženama.

Posjetili smo pazar te istražili ponudu splitske tržnice koju uz domaće voće i povrće obogaćuje i ponuda domaćih sireva, meda, mlijeka i ostalih prehrambenih proizvoda, kao i ponuda cvijeća.
Idući od „starosjedioca“ do „starosjedioca“ pronašli smo sugovornike koji su nam je otkrili odakle i kako nabavljaju svoje proizvode, kako im prodaja ide, i osvrnuli se na nekadašnji izgled i život prodavačica i prodavača koji su se u razgovoru s nama složili da će na pazar dolaziti dok na ih noge budu služile.

Slikom je najbolje dočarati koje voće, povrće i druge artikle ovo mjesto nudi jer možda vam slika pazarske ponude bude poticaj za posjet jednoj od neprocjenjivih civilizacijskih institucija Splita i važnog odraza dalmatinskog identiteta.

Više u kategoriji: život
Jelena Perko, mag. oec.