Apolitični

Najveći trgovački podzemni kompleks na svijetu koji građane spašava od niske temperature

S obzirom na to da PATH ne slijedi gradsku mrežu ulica, Kanađani ga ne koriste samo kao zaklon od oštrih zima nego kao i prečicu da lakše i brže stignu do željenog odredišta…

Kanadi zime nisu nježne prema stanovnicima Toronta, ali srećom dovoljno je prostora gdje se stanovnici mogu sakriti od snijega i minusa. Štoviše, stanovnici Toronta imaju na raspolaganju kilometre i kilometre podzemne pješačke staze koja se naziva PATH. 

Ubrzo se sustav podzemnih prolaza poput hobotnice proširio na 30 kilometara pješačke mreže koja prolaznicima nudi brojne usluge, restorane i trgovine bez potrebe za izlaženjem na ulicu. Čak je 35 različitih tvrtki udružilo snage i ponudilo svoje financije kako bi se PATH proširio gradskim podzemljem.

U podzemne hodnike može se ući kroz jedan od 125 ulaza smještenih na razini ulica, a šest ih je povezano sa stanicama podzemne željeznice. PATH omogućuje pristup mnogim glavnim turističkim atrakcijama Toronta: Hockey Hall of Fame, The Air Canada Centre, Eatons Centre, Rogers Centre, Toronto Coach Terminal ili CN Tower neki su od njih. I Guinness je u svoju knjigu rekorda upisao PATH kao najveći podzemni trgovački kompleks na svijetu.

S obzirom na to da PATH ne slijedi gradsku mrežu ulica, Kanađani ga ne koriste samo kao zaklon od oštrih zima nego kao i prečicu da lakše i brže stignu do željenog odredišta. 

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay