Apolitični

Najveći tehnološki milijarderi ove su godine u minusu od oko 315 milijardi dolara

Cijene dionica velikih tehnoloških kompanija tijekom vrhunca pandemije ostvarile su veliki rast, no za njih, kao i za većinu drugih kompanija i industrija, ova je godina prilično sumorna. Dionica Netflixa tijekom 2022. u crvenom je više od 60 posto, a slične rezultate ostvarila je i Meta. Google i Amazon stoje malo bolje, no i ove su tvrtke izgubile oko trećine vrijednosti.

S padom vrijednosti kompanija, smanjuje se bogatstvo i dioničara pa su, prema podacima Forbesa, u odnosu na prošlu godinu, tehnološki milijarderi izgubili oko 315 milijardi dolara. Ipak, ono što je zanimljivo jest da je, usprkos tome, većina njih i dalje bogatija nešto su bili prije početka pandemije koronavirusa.

Prema tim podacima koji obuhvaćaju 65 tehnoloških milijardera (zanimljivo, Forbes u tu kategoriju nije stavio Elona Muska – on je u kategoriji vezanoj uz automobile, kao niti Marka Zuckerberga koji je u kategoriji medija i zabave), njih 56 danas su bogatiji u odnosu na 2019..

Osnivač Amazona i donedavni prvi čovjek kompanije Jeff Bezos tako je u minusu od oko 50 milijardi dolara tijekom ove godine, no usprkos tome, njegova je vrijednost prema Forbesu i dalje veća od 150 milijardi dolara. Prije pandemije ona je iznosila oko 115 milijardi dolara. Bill Gates ove je godine u minusu 28 milijardi dolara, no i dalje ima više novaca nego prije pandemije (više od 100 milijardi dolara), dok je suosnivač Googlea Sergey Brin, usprkos ovogodišnjem minusu, bogatiji za više od 35 milijardi dolara u odnosu na 2019.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr