Apolitični

Najveći meteorski šou opet se vraća, evo za kojih noći možete gledati Perzeide

Perzeidi ili Suze Sv. Lovre 2017. godine priredili su nam na vrhuncu vatromet od 150 meteora po satu, godinu ranije bilo ih je nešto više od 200 po satu, a 1993. čak 300. Od sutra ulazimo u razdoblje najvećeg “bombardiranja zvijezdama padalicama”.

Svakog ljeta od sredine srpnja do pred kraj kolovoza Zemlja ulazi u kroz oblak krhotina koje je za sobom na svojoj putanji kroz Sunčev sustav ostavio komet Swift-Tuttle.

Tijekom eona svog kruženja, ovaj komet po svojoj putanji ostavio je mnoštvo krhotina i kad Zemlja na svom putu oko Sunca presijeca tu putanju, dolazi do “Suza Sv. Lovre”.

Ove godine meteorski pljusak Perzeida vrhunac će dosegnuti 12. kolovoza, a kako navodi NASA na svojim službenim stranicama, u svakonoćnoj astronomskoj predstavi možemo uživati u skoro isto tako učestalom gledanju meteora i jedan tjedan prije i jedan tjedan poslije 12. kolovoza. Odnosno, od 5. do 19. kolovoza.

Ovih godina nismo se mogli veseliti baš “meteorskoj oluji”, odnosno pojavi čak tisuća meteora po satu. No, to je ionako vrlo rijetka pojava. Povijesni rekord je, koliko se zna, 1833. godina i meteorski spektakl Leonida te godine; procjenjuje se da ih je bilo možda čak i 100.000 po satu.

Ako je tko zabrinut da nešto od tog vatrometa ne bi grunulo u njihovoj blizini, ne trebaju biti. Perzeidi u pravilu izgaraju na visinama između 80 i 160 kilometara, pa su čak i situacije u kojima se neki veći komad raspadne, eskplodira na nižim visinama, savršeno bezopasne.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay