Apolitični

Najveći kino lanci ostaju zatvoreni, šefovi bijesni na holivudske studije, jer su ih ostavili bez blockbustera, u problemu i Hrvatska

Naposljetku se dogodilo ono što se već tjedan dana govorkalo: Warner Bros. je i službeno objavio da “Tenet” Christophera Nolana neće krenuti u svjetsku distribuciju 12. kolovoza.

Novost je to što ovaj put nisu objavili novi datum, nego su najavili kompleksniju strategiju. Toby Emmerich, predsjednik Warner Bros. Picture Groupa, rekao je da je tradicionalni način distribucije u ovim uvjetima neodrživ, nema šanse da se film prikaže istog dana u većini kina u svijetu, treba ga najprije pokazati u sigurnijim zemljama, u kojima je kinomreža već proradila i pokazuje kakve-takve rezultate, pa čekati da i ostatak svijeta dosegne te uvjete.

Time se riskira da se pirati dočepaju filma čija se fabula od samog početka drži u tajnovitosti: zasad znamo samo to da je u pitanju špijunsko-akcijski spektakl, čiji junaci pokušavaju spriječiti svjetski rat, a vremenski okvir nije linearan i ima puno zajedničkog s prethodnim Nolanovim filmom “Početak”.

Hrvatska je u tom pogledu u problemu jer pripada jugoistočnoj regiji, u kojoj radi premalo multipleksa. Budući da upravo hara drugi val koronavirusa, nerealno je očekivati brz oporavak kinomreže, pa će nas vjerojatno staviti u drugi ili treći krug distribucije “Teneta”, a i tada će pojedini multipleksi po nalogu sanitarne inspekcije morati poslovati s jednom trećinom ili polovicom kapaciteta. Kad će to biti, također je neizvjesno, jer zasad u nas rade samo kinoterase na otvorenom i poneka samostalna dvorana.

Nije to tržište na koje se ozbiljno računa, ali sve bi se promijenilo kad bismo bili izloženi pritisku holivudskih blockbustera. Nitko baš ne bi jurio u kino, prevladava oprez, no čim se stabilizira situacija sa zdravstvom, možda ćemo se proteklog razdoblja prisjećati jedino kao noćne more.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay