Apolitični

Najveći dalmatinski gradovi na dnu su po odvajanju otpada, a najgori od svih je Split

Godišnja izvješća o prikupljanju otpada u Hrvatskoj koja donosi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja redovito predstavljaju otužne vijesti kad je Dalmacija u pitanju. Naime, pokazuje se ozbiljan civilizacijski zaostatak juga za sjeverom Hrvatske.

Dalmacija je zajedno s Likom i Brodsko-posavskom županijom na dnu Hrvatske kad je riječ o odvojenom prikupljanju otpada, pokazuju statistike. Ali, ovdje ima turizma, a država ulaže u infrastrukturu i razvoj, dakle, nema smisla se uspoređivati s dijelovima Hrvatske koji su siromašniji, a život je tamo objektivno teži.

Riječ je o našem lokalnom primitivizmu koji nema ekonomsko opravdanje, već je pitanje mentaliteta onih koji donose političke odluke i koji se odnose prema otpadu kao da je smeće koje ničemu ne koristi. A Dalmacija je “majka” otvorenih i pretrpanih kontejnera. Da ne govorimo o ekstremnom ponašanju, kao o paljenju kontejnera u Splitu.

Podaci o odvojenom prikupljanju otpada u 2020. govore da je od velikih gradova u Dalmaciji Split na zadnjem mjestu. Na čelu ove nevesele kolone je Dubrovnik, sa stopom odvojenog prikupljanja od 11,16 posto, nakon njega dolazi Šibenik, koji se prošle godine ipak uzdigao sa stopom od 6,55 posto odvojenog prikupljanja. Zadar je u prošloj godini pao sa 7 posto na 6,20 posto, dok je Split na dnu ljestvice s 5,80 posto. Split se u odnosu na 2019. čak poboljšao jer je prije dvije godine imao stopu od sramotnih 3,74 posto, ali ni s tim mizernim pomakom nije se pokrenuo dalje od zadnjeg mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay