Apolitični

Najveća svjetska konferencija o diobenom vretenu u Split dovodi stručnjake s najprestižnijih svjetskih sveučilišta

Konferencija ‘Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory’ će tijekom četiri dana okupiti više od 70 uglednih znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem diobenog vretena, strukture o kojoj ovisi dioba genetskog materijala. Konferencija će se održati u Hotelu Radisson Blu Resort u Splitu od nedjelje 24. do srijede 27. ožujka 2019. godine.

Znanstvena tema ove konferencije je biofizika diobenog vretena, s naglaskom na samoorganizaciju vretena, proteina koji sudjeluju u njegovom formiranju i funkciji te sile u njemu i njegov oblik. Podsjetimo se, diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za ispravno razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je temelje provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta.

Ne čudi stoga što su predavači na konferenciji voditelji laboratorija i teorijskih grupa sa najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, uključujući: MIT, Sveučilište Harvard, Sveučilište New York, Sveučilište u Kaliforniji, Sveučilište Michigan, Sveučilište Pennsylvania, Sveučilište Colorado Boulder, Institut Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku, Tehničko sveučilište u Dresdenu, EMBL Heidelberg, Institut Francis Crick, Sveučilište Warwick, Tehničko sveučilište u Delftu, Institut Hubrecht, Institut Curie te Sveučilište Tokyo.

Cijeli članak možete pročitati na: irb.hr

Foto: Pixabay