Apolitični

Najveća studija o koroni i najmlađima: Covid je za djecu gotovo potpuno bezopasan

Sveukupni rizik da će djeca razviti težak oblik bolesti ili umrijeti od covida-19 izuzetno je nizak, pokazuje nova analiza podataka o infekcijama Covidom, piše BBC.

Podaci iz prvih 12 mjeseci pandemije u Engleskoj pokazuju da je od covida-19 umrlo tek 25 osoba mlađih od 18 godina.

Najviše su izloženi riziku oni koji imaju više kroničnih bolesti, iako je ukupni rizik i dalje vrlo mali. Ove zaključke sada razmatra britanska savjetodavna skupina za cjepiva.

Znanstvenici sa Sveučilišnog koledža u Londonu i sa sveučilišta York, Bristol i Liverpool kažu da su njihove studije o djeci do sada najopsežnije provedene bilo gdje na svijetu.

Analizirali su podatke engleskog javnozdravstvenog sustava i otkrili da je većina mladih koji su umrli od covida-19 imala neko drugo ozbiljno zdravstveno stanje.

Doktorica Elizabeth Whittaker s Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje i Imperial Collegea u Londonu rekla je kako je ohrabrujuće što u bolnici imaju vrlo malo djece kojoj je doista loše.

‘Iako se ovi podaci odnose na veljaču 2021., stanje se u posljednje vrijeme nije promijenilo s pojavom varijante delta. Nadamo se da će ovi podaci umiriti djecu i mlade i njihove obitelji’, kazala je.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay