Apolitični

Najveća drvena zgrada na svijetu!

Toranj visine od 75 metara nije nešto impresivno jer u svijetu postoje mnoge puno veće zgrade. Primjerice, nekadašnja najviša zgrada na svijetu Empire State Building viša je 5 puta, no ne može se nazvati održivom kao Sara Cultural Centre u Švedskoj, koja je većim dijelom izrađena od drva.

Drugim riječima, zgrada koju je projektirao arhitektonski ured White Arkitekter od 20 katova, ponajveće je drveno zdanje na svijetu, a nalazi se u gradu Skellefteå u sjevernoj Švedskoj u županiji Västerbotten, koja se nalazi malo ispod Arktičkog kruga.

Zgrada sadrži umjetničku galeriju, muzej, kazalište, knjižnicu, hotel s restoranom, spa i konferencijski centar, a izgrađena je od montažnih 3D-modula križno laminiranog drveta (CLT).

“Niski kulturni centar izgrađen je od stupova i greda od lijepljenog lameliranog drveta (GLT) te jezgri i posmičnih zidova u CLT-u. Integrirani konstrukcijski dizajn eliminirao je potrebu za betonom u potpunosti iz nosive konstrukcije, ubrzavajući izgradnju i drastično smanjujući ugljični otisak zgrade.

Cijeli članak i ostale fotografije možete pronaći na: vidi.hr

Foto: White Arkitekter