Apolitični

Najuspješniji na Kaštelanskim štorijama 2016.

Kaštela kao mjesto inspiracije – na kakav način autori likovnih i literarnih radova vide Kaštela, kolijevku hrvatske državnosti i rodno mjesto Miljenka i Dobrile, mjesto u kojem su stolovali slavni hrvatski vladari i mjesto u kojemu se čuva prijepis Trpimirove darovnice, najstarijeg dokumenta hrvatske državnosti, potpisanog 4. ožujka 852. godine u Bijaćima (na taj datum Grad Kaštela obilježava Dan grada Kaštela) – brojni posjetitelji mogli su čuti u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u ponedjeljak, 29. veljače, kada je Gradska knjižnica Kaštela dodijelila nagrade najboljim literarnim i likovnim ostvarenjima koja su pristigla na Literarno-likovno-filmski natječaj „Kaštelanske štorije 2016.”
Mario Radunić, Zvonko Jurčević, Velimir Pašara i Nađan Dumanić kao autori najboljih literarnih uradaka u kategoriji „odrasli autori iz Kaštela” i Lana Bilokapić iz OŠ kneza Mislava u kategoriji Djeca te Vera Grgac, Jakov Kuljiš i Mario Stegić, Zdenka Matijaš, Zdenka Mlinar i Marin Pelaić u kategoriji Odrasli autori koji nisu iz Kaštela osvojili su nagrade pokrovitelja u Literarno-likovnom natječaju koji je Gradska knjižnica Kaštela ove godine po drugi put raspisala u povodu Dana grada Kaštela. U kategoriji Najbolji likovni uradak – odrasli nagrada je pripala Mariju Kovaču, dok su nagradu za likovni uradak na temu Kaštela u kategoriji Osnovna škola osvojili učenici OŠ Retkovec iz Zagreba s mentoricom Karmen Jurčević. Djeca iz Dječjeg vrtića „Maginja” iz Kaštel Sućurca s mentoricama Gitom Matulić i Majom Karlović osvojila su u kategoriji Najbolji likovni uradak – predškolci nagradu pokrovitelja Nakladničke kuće Neretva, dok je vrijedno izdanje istog pokrovitelja i priznanje Gradske knjižnice Kaštela za iznimnu suradnju pri izradi projekta „Kaštelanska kulturna baština” dodijeljeno učenicima 3. D razreda OŠ prof. Filipa Lukasa i mentorici, učiteljici – savjetnici Esmi Sarajčev. Autore koji nisu iz Kaštela pokrovitelji natječaja Kaštelanske štorije 2016. Hotel Kastel – Kaštel Lukšić i Apartmani Marijeta – Kaštel Sućurac nagradili su „vikendom u Kaštilima za dvoje”, dok je kaštelanske autore nagradila Turistička zajednica Grada Kaštela. Nakladnička kuća Neretva nagradila je autore najboljih literarnih i likovnih uradaka u kategorijama Predškolci i Osnovna škola.
Svi likovni radovi pristigli na natječaj izloženi su u Dječjem odjelu Knjižnice u dvorcu Vitturi, dok su neki od nagrađenih literarnih radova pročitani na svečanoj dodjeli nagrada, a svi nagrađeni literarni radovi i radovi odabrani od strane povjerenstva bit će tiskani u zborniku „Kaštelanske štorije 2015./2016.” Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako je „GKK zadovoljna odazivom na natječaj „Kaštelanske štorije” koji je GKK raspisala u povodu Dana grada Kaštela jer je na isti pristiglo 59 literarnih i 60 likovnih radova autora iz cijele Hrvatske, inspiriranih Kaštelima i životom u Kaštelima”, nazočnima su se obratili dogradonačelnik Kaštela – Mili Novak i direktorica Turističke zajednice grada Kaštela – Nada Maršić.
Dogradonačelnik Novak istaknuo je kako je iznimno ponosan što su Kaštela već drugu godinu za redom postala tema stvaralaštva brojnih autora iz cijele Hrvatske, dok je direktorica TZGK Nada Maršić također iskazala oduševljenje natječajem na temu Kaštela koji postaje tradicionalan jer su se u natječaj uključile sve kaštelanske osnovne škole, brojni dječji vrtići i veliki broj pojedinaca iz cijele Hrvatske, pri čemu su se svi oni upoznali s kaštelanskom prirodnom i kulturnom baštinom. Za veselo i radosno raspoloženje u prepunoj dvorani dvorca Vitturi, koja je bila pretijesna za primiti sve zainteresirane posjetitelje, pobrinula su se učenici 3. D razreda OŠ prof. F. Lukasa iz Kaštel Staroga koji su uz predstavljanje projekta „Kaštelanska kulturna baština” otpjevali pjesmu „Lipe li su mlade Kaštelanke”, učenici 4. B i 4. C razreda OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca: Mari Pavelin, Fabjana Alfirević, Matea Bulić, Tina Ljubić i Stipe Patrik Jurlin, koji su kazivali svoje literarne uratke napisane na čakavici nagrađene pohvalnicama; Tereza Šimundić iz OŠ Ostrog koja je kazivala pjesmu „Kaštelanska divojka” te mladi glumci iz KUD-a Karol Wojtyla s voditeljicom Ljiljanom Garbati, koji su izveli kratke igrokaze: „Bužica”, „Kako se u Kaštilima prosilo u stara vrimena” i „Romeo i Đulijeta na kaštelanski način”.
– Natječaj je u potpunosti opravdao očekivanja jer su se uključili brojni autori iz cijele Hrvatske koji su na temelju proučavanja kaštelanske kulturne i povijesne baštine – od Trpimirove povelje, kaštelanskih starohrvatskih crkvica, legende o Miljenku i Dobrili, hrasta medunca u Kaštel Gomilici po kojim se prema legendi odmarao kralj Zvonimir, pa sve do Biblijskog vrta i Svetišta Gospe Stomorije, Svetišta Čudotvorne Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu, drevnog Putalja i Bijaća – s velikim nadahnućem stvorili kvalitetne literarne i likovne uratke o Kaštelima. Nadam se kako će autori koji nisu iz Kaštela, a koje su pokrovitelji Natječaja nagradili „Vikendom u Kaštilima za dvoje” nakon boravka u našim Kaštilima nastaviti stvarati nadahnuti Kaštelima kao kolijevkom hrvatske državnosti i kao prekrasnim mjestom za odmor. – istaknula je ravnateljica Renata Dobrić u završnoj riječi, zahvalivši istom prilikom svim pokroviteljima, autorima i sudionicima, kao i svima ostalima koji su na bilo kakav način sudjelovali u Kaštelanskim štorijama 2016..
Večer je završila zajedničkom pjesmom svih nazočnih, a istu su predvodila djeca iz DV Maginja, koja su otpjevala „Dođi u Kaštela”.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: kastela.hr/Renata Dobrić, Dijana Putnik/
D. Šabić, mag. nov.