Apolitični

Najtoplije u posljednjih 140 godina: Ljeto u Europi doseglo je kritičnu granicu klimatskih promjena

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je da su temperature u Europi bile “najviše zabilježene i za mjesec kolovoz i za ljeto (lipanj-kolovoz) u cjelini”.

Ljeto iza nas bilo je najtoplije u zabilježenoj povijesti Europe, a Stari kontinent je pretrpio jake toplinske valove i najgoru sušu u stoljećima, objavila je Europska komisija u četvrtak.

Pet najtoplijih zabilježenih godina dolaze od 2016., jer klimatske promjene uzrokuju sve dulje i jače periode vrućine i suše tlo. To je stvorilo i suhe šume, povećavajući rizik od razornih i ponekad smrtonosnih šumskih požara.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je da su temperature u Europi bile najviše zabilježene i za mjesec kolovoz i za ljeto (lipanj-kolovoz) u cjelini.

Podaci su pokazali da je kolovoz bio najtopliji na kontinentu od početka mjerenja 1979. godine sa znatnom razlikom, nadmašivši prethodni rekord iz kolovoza 2021. za 0,4 Celzijeva stupnja. Temperature od lipnja do kolovoza 2022. bile su 1,34 stupnja Celzija više od povijesnog prosjeka 1991-2020, dok je sam kolovoz bio 1,72 stupnja viši od prosjeka.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay