Apolitični

Najstariji plivački maraton Preko – Zadar mnogima privlačan

Plivanje kao jedna od najzdravijih športskih disciplina u kojoj se u potpunosti razvijaju svi mišići tijela sve više zaokuplja mlađe naraštaje diljem Jadrana, ali i kontinentalne Hrvatske. Športski plivački klubovi bar za sada nemaju problema oko upisa djece i odraslih u svoje članstvo, što veseli, jer baviti se ovim športom znači voljeti zdraviji život i korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Jedan od onih klubova koji  godinama ulaže profesionalnost, dobru organiziranost i vrhunske uvjete je plivački klub Zadar koji je i ove godine organizator i domaćin plivačkog maratona Preko – Zadar, jednog od najstarijeg maratona u Hrvatskoj. Maraton i odmjeravanje plivačke sposobnosti športaša i rekreativaca, ljubitelja plivanja, održava se tradicionalno, a kako je običaj i ovog ljeta, bit će organiziran povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na obljetnicu Oluje, u srijedu 5. kolovoza. I zato je ovih dana prava gužva na bazenu Kolovare gdje je smješten PK Zadar zbog prijave i informacija za spomenuti plivački događaj. Da bi sudjelovali u najstarijem maratonskom plivanju treba ispuniti prijavnicu, priložiti izjavu pratitelja natjecatelja  i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nastup.

Zavirimo malo u povijest plivačkog kluba Zadra. Osnovan je 1950. godine pod imenom Jedinstvo. Klub je tada okupljao plivače, vaterpoliste i skakače u vodu. U samim počecima djelovao je na improviziranom plivalištu ispred upravne zgrade Elektre, te na bazenu u uvali Mandrač.

Novo plivalište, na kojemu klub i danas djeluje, otvoreno je 3. rujna 1954., a te godine Jedinstvu je dodijeljena organizacija Prvenstva Hrvatske u plivanju za klubove B-programa. Već u samim počecima rada, a zahvaljujući velikom entuzijazmu članova kluba i unatoč lošim uvjetima rada, zabilježeni su značajni rezultati. Kroz različite aspekte rada kluba prošle su tisuće mladih Zadrana. Dana 4. rujna 1973. organiziran je prvi Mali maraton Preko – Zadar, a tada je na maratonu nastupilo 13 plivača. Do danas klub redovito organizira ovaj najstariji plivački maraton Preko – Zadar, a tradicija nije prekinuta niti u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Prije otvaranja 25 metarskog zatvorenog bazena ŠC „Višnjik”, u tijeku ljetnih mjeseci klub je djelovao na bazenu Kolovare, dok je rad u preostalom dijelu godine uglavnom bio improviziran na bazenu hotela Pinija, te „suhim” treninzima i odlascima na treninge u Šibenik.

U svibnju 2009. godine otvoren je zatvoreni bazen ŠC „Višnjik”, te  od tada klub okreće nove stranice plivanja u Zadru. Obuka plivača, uz plivačku športsku školu, ljetnu školu plivanja, rekreativno plivanje, plivanje osoba s poteškoćama u razvoju i druge vrste treninga i rekreacije dio su športskog programa plivačkog kluba koji uz najstariji maraton organizira i međunarodni plivački miting Sv. Krševan.

Podsjetimo na kraju da je maraton Preko – Zadar najstariji službeni maraton u Hrvatskoj prvi put organiziran 4. rujna 1973. g. Odvija se na jedinstvenom pravcu duž morskog kanala od otoka Ugljana do Zadra. Dionica od 3 nautičke milje (oko 5 km) tradicionalno okuplja najbolje dugoprugaše, plivače iz Hrvatske ali i izvan, sve rekreativce i prijatelje plivanja koji povodom obljetnice Dana oluje plivaju od rive na Preku do bazena Kolovare u Zadru. Kažimo kako aktualni rekord staze drži Marin Milan iz KDP Split s vremenskim rezultatom maratona od 51:43.

Čestitamo svim natjecateljima koji će sudjelovati u najpoznatijem maratonu u Hrvatskoj slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Više u kategoriji: šport, zdravlje

Foto: zadar.travel

D. Šabić, mag. nov.