Apolitični

Najskuplji kvarovi na automobilu – kad popravak stoji više od cijelog vozila!

Havarija motora ultimativna je noćna mora svakog vlasnika automobila, bez obzira na to vozio on stariji i jeftiniji ili noviji i skuplji automobil.

U svakom od navedenih slučajeva nesretni vlasnik može računati s desetak tisuća kuna štete već u startu, što u praksi znači da je ponekad isplativije i jednostavnije zamijeniti čitav motor.

Dakako rabljenim, a ne novim, jer bi u suprotnom popravak mogao stajati više od vrijednosti cijelog vozila.

Mjenjači

Automatski mjenjači nekad su bili rijetkost, no danas su svakodnevica za sve veći broj vlasnika osobnih automobila.

Ponekad popravci nisu mogući, nego je jedino rješenje zamjena cijelog sklopa, što se u slučaju repariranog može brojiti u desecima tisuća kuna, a novog mjenjača ponekad i više od 100.000 kuna!

Diferencijali

Ako popravak nije moguć, a vlasnik ima tu nesreću da ne može ništa odgovarajuće pronaći ni na autootpadu, bit će osuđen na kupnju novog diferencijala.

To bi ga u konačnici opet moglo stajati vrtoglave iznose, jer se ovisno o modelu iznosi mogu kretati oko 30, 40, pa i 60 i više tisuća kuna.

Kompresori klime

Ako dođe do većih problema, poput potpunog začepljenja sustava, u najgorim slučajevima bit će nužna kompletna zamjena kompresora, a takva operacija zna stajati i više od deset tisuća kuna.

Neispravni zračni jastuci

Airbag sam po sebi, ako je recimo vozač sam izazvao nesreću i nema kasko, izazvat će popriličnu glavobolju.

Jer ovaj se dio nikad ne mijenja sam, nego u računicu treba uključiti i dijelove ili cijelu armaturu, pojaseve, senzore i upravljačku jedinicu, što također gotovo nikad ne stoji manje od deset, a može se popeti i do 40 ili 50 tisuća kuna.

Kvarovi na tempomatu

Baš kao što je to slučaj kod zračnih jastuka, treba znati da zamjena samog radarskog sustava u nekim slučajevima nije moguća, nego sa sobom, ovisno o marki i modelu, povlači i posebne držače, maskice, upravljačku elektroniku…

Stoga nije rijetkost da ovakvi zahvati vlasnika brzo mogu olakšati za 20, 30, pa i više desetaka tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.hr

Foto: Pixabay