Apolitični

Najpovoljnija orijentacija prostora

Pisali smo već o važnosti prostornih elemenata za ugodan boravak i vizurama i pogledu kao presudnim vizualnim karakteristikama u prostoru.
Još jedna od važnih karakteristika jest i pravilna orijentacija objekta i prostorija. Time se osigurava ugodan prostor za boravak i smanjuje potrošnja energije. O položaju objekta ovisi osvijetljenost prostorija i količina topline od sunčevog zračenja.
Prostorije za boravak trebale bi uvijek biti okrenute prema suncu. Dnevni boravak glavni je prostor – s velikim prozorima i vratima koji propuštaju svjetlo i toplinu u unutrašnjost potrebno ga je učiniti ugodnim i prozračnim.
Prostorije okrenute prema jugu imaju dobro dnevno osvjetljenje i to tijekom cijele godine. Prostori na istoku imaju dobro jutarnje, a na zapadnu popodnevno svjetlo. Na sjeveru nikad nema direktnog sunčevog svjetla kao na ostalim stranama svijeta te je tu najveća izloženost hladnom vjetru – zbog toga se na sjever orijentiraju pomoćne prostorije.
Nadalje, općenito se daje savjet da sobe i dnevni prostori budu usmjereni prema vrtu ili nekom mirnijem vanjskom prostoru, a pomoćni prostori prema ulici i bučnijoj strani okruženja.
Naravno, nije uvijek moguće idealno orijentirati sve prostore. Ključ je u prilagodbi stvarnim uvjetima na terenu i konkretnoj lokaciji. Nekad je nemoguće dobiti maksimalne željene uvjete, ali uz pomoć stručnjaka i malo truda, može se pretvoriti u prednost, tematiku i specifičnost prostora.
Za sve je potrebno samo malo pozornosti i rada – slobodno se obratite našim stručnjacima za pomoć i savjet!

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.