Apolitični

Najposjećenija ribarska noć u Zagvozdu

Ribarska noć Bunje u Zagvozdu polako privlači goste i turiste u ovaj kršni i kameni djelić Dalmatinske zagore. Zamišljena je kao spoj klasične dalmatinske ribarske povijesti i planinskog zagvoškog kraja. Kada se vratimo prije desetak godina unatrag, uvidimo kako je nastala iz parodije na originalne ribarske noći priobalnih krajeva, a tijekom godina postala je veliki spektakl tog kraja nadmašivši sva hrvatska primorska mjesta, ako ničim, onda količinom pripremljenih jela i ogromnom posjećenošću.
Prva subota u kolovozu vrijeme je kada Bunjani pripreme oko 1000 kila ribe, 500 litara domaćeg vina i oko 5000 litara piva, 1000 litara bezalkoholnih pića, a konzumiranje hrane i pića je besplatno i po tome je ovo jedinstvena ribarska noć u Hrvatskoj.
Bunja je naziv bunara oko kojeg se i organizira prigodna manifestacija, a on je napravljen početkom 17. stoljeća, dug je 11 metara, širok oko 9 metara, a dubok 5 metara. Kako još uvijek ima dobrih ljudi u udruzi Ribarska noć Bunje pokrenuli su akciju da se vrati stari izgled bunaru. Tako je i učinjeno, te na radost i zadovoljstvo mještana, zamijenjen je oštećeni kamen, a sama kruna bunara podignuta na visinu koja je po starim crtežima odgovarala njegovom izvornom obliku. I kad ih pitate o njegovom značenju gotovo svaki će vam kazati da im jako puno znači, on je simbol generacija jer su mnogi u tom bunaru i proplivali. Program ribarske noći započinje ove subote, 1. kolovoza od 21:00 uz glazbu, izbor za miss večeri, dok Torcida iz Zagvozda priprema veličanstveni vatromet. Organizatori, Ribarska noć Bunje -Zagvozd i Udruga Glumci u Zagvozdu vas pozivaju da dođete u mjesto glumaca, jer vas očekuju i druga programska iznenađenja, uz ribu, hladnu kapljicu i ples do jutarnjih sati. Početak kolovoza neka vam bude u znaku najspektakularnije ribarske večeri na Jadranu u Zagvozdu.

 
Više u kategoriji: turizam, glazba
D. Šabić, mag. nov.