Apolitični

Najmoćnije dezinfekcijsko sredstvo koje razara koronavirus, a nema štetnih posljedica!

Već je dobro poznata i dobro istražena činjenica da virus SARS-CoV-2 može dugo preživjeti na raznim površinama. Dok se primjenom odgovarajuće otopine alkohola možemo riješiti virusa na čvrstim površinama i dezinficirati ih, s mekšim je površinama nešto veći problem. No znanstvenici su pronašli rješenje i za to.

Novi koronavirus pokazao je da može preživjeti nekoliko sati u zraku, do jednog dana na kartonu, a tragovi virusa SARS-CoV-2 pronađeni su na plastici i do tri dana nakon kontaminacije.

Znanstvenici svih zvanja koriste svoja znanja i talente kako bi se uključili u borbu protiv pandemije, a među njima je i tim na čelu s Zhitongom Chenom sa Sveučilišta Kalifornija. Oni su uspješno testirali hladnu plazmu kao dezinfekcijsko sredstvo protiv novog koronavirusa na čitavom nizu površina, bez ikakvih oštećenja.

Sve što smo koristili dolazi izravno iz zraka. Zrak i elektricitet. To je vrlo zdrav tretman bez nuspojava, pojašnjava inženjer Richard Wirz.

Hladna plazma već se dokazala učinkovitom protiv superbakterija, odnosno bakterija otpornih na lijekove. Remeti površinsku strukturu DNK virusa i bakterija, no nema štetnog utjecaja na ljudsko tkivo. Čak je učinkovita i protiv stanica raka.

Ukupno su svoj uređaj testirali na šest različitih površina, uključujući karton, kožu s nogometne lopte, plastiku i metal.

Otkrili su da je virus na tim površinama deaktiviran već nakon 30 sekundi, a nakon tri minute izloženosti plazmi svi tragovi virusa bili su uništeni.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay