Apolitični

Najmlađi uče o sigurnosti na vodi

„Sigurnost na vodi” je projekt službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa, a ovih dana su takve održane u Hvaru. Naime, na ovom najsunčanijem hrvatskom otoku u radionice su uključene djeca u vrtićima i djeca u IV. razredima osnovnih škola. Prvi ciklus je odrađen u Dječjem vrtiću Anđela Božitković i osnovnoj školi, potom su se u drugom ciklusu družila djeca Dječjeg vrtića Sardelice i osnovne škole Petar Hektorović. Treći ciklus je odrađen u Jelsi u tamošnjem vrtiću i osnovnoj školi.
Cilj radionica je da se djecu i učenike upozna s opasnostima na vodi i samim time podigne razina svijesti o opasnostima i poveća sigurnost djece, posebno one koja su svakodnevno izložena vodenom okruženju, te su stoga i podložna većem riziku od nesreća na vodi. Edukatorice HCK iz Splita,Tanja i Tea Marinković, održale su radionice koje su se sastojale od teorijskog i praktičnog dijela.
U teorijskom dijelu se sudionike upoznalo sa rizicima i opasnostima na kupalištima; potom o načinima prevencije čime se na određeni način osigurava bezbrižna i sigurna zabava djece na kupalištima. U praktičnom djelu radionice sudionici su se imali prilike susresti i koristiti opremu za spašavanje: dalekozor, megafon, plutača, radio stanica i druga pomagala.
Edukatorice su napravile prigodni skeč u kojem su sudjelovali učenici i djeca, te su tom prigodom mogli primijeniti stečena znanja. Djeca su vrlo aktivno sudjelovala u prezentacijama čime je potvrđena kvaliteta, ali i potreba ovakvih radionica.
Više u kategoriji: Obrazovanje
Izvor i foto: hvar.hr
D. Šabić, mag. nov.