Apolitični

Najljepši ljubavni klasici (2. DIO)

ZAMEO IH VJETAR

Nadalje, kao jedan od velikih svjetskih klasika valja spomenuti i film „Zameo ih vjetar“. Riječ je o kultnoj ljubavnoj drami s ikonama američkog glumišta u glavnim ulogama, Vivien Leigh kao Scarlett i Clarkom Gableom u ulozi Rhetta Butlera. Radnja je smještena usred Američkog građanskog rata na Tari, plantaži pamuka. Glavni akteri su prelijepa Scarlett i zgodni, ali neukrotivi Rhett. Scarlett, tek poslije mnogo godina nakon što ju Rhett napusti, shvati da ga je zapravo cijelo vrijeme voljela.

„Sutra ću misliti o tome. Sutra ću pronaći način da ga vratim. Naposljetku, sutra je novi dan“ – riječi koje na kraju filma izgovara Scarlett i što čini najupečatljiviju scenu cijelog filma.

TITANIC

Jedna od najvećih brodskih nesreća 20. stoljeća poslužila je kao izvrsna podloga za ljubavnu priču koja je 1997. godine poharala svijet. Ovaj film zapravo je priča o ljubavi na prvi pogled koju na kraju nesreća i sudbina ipak tragično rastavi. Osobno mi je ovo jedan od najdražih filmova uopće, koji ni nakon što sam ga pogledala nekoliko puta, nipošto nije dosadan.

L. Rađa