Apolitični

Najinovativnije zemlje svijeta u 2022. godini: Hrvatska na začelju EU

Koristeći podatke iz UN-ovog WIPO Global Innovation Indexa, Visual Capitalist je izradio niz infografika koje rangiraju najinovativnija svjetska gospodarstva

Švicarska se na vrhu⁠ nalazi već 12. godinu zaredom, ispred SAD-a, Južne Koreje i Izraela. Za mnoge bi ovo moglo biti iznenađenje. Međutim, tamošnji propisi o intelektualnom vlasništvu smatraju se vrhunskim, a nadopunjuju ih snažna suradnja između sveučilišta i industrije. Uz to, zemlja privlači vrhunske talente zahvaljujući visokoj kvaliteti života.

Sjedinjene Države najveći su potrošač koji godišnje na istraživanje i razvoj troši više od 700 milijardi dolara. Uostalom, četiri od pet svjetskih kompanija koje najviše troše na istraživanje i razvoj nalaze se u SAD-u: Amazon (42,7 milijardi dolara), Alphabet (27,6 milijardi dolara), Microsoft (19,3 milijarde dolara) i Apple (18,8 milijardi dolara).

Europske se zemlje na toj tablici dobro drže, jer osim vodeće Švicarske u Top 10 ulaze i Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. Hrvatska se pak nalazi na 42. mjestu globalne liste. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr