Apolitični

NAJGORI SCENARIJ: Kako kalijev jodid štiti od nuklearnog zračenja?

Nakon izlaganja radijaciji treba ga uzeti što prije, građani ga u strahu od nuklearnog rata već traže u ljekarnama. Stručnjak: Izdaje se na recept, evo tko je najugroženiji

Tehnički postupak proizvodnje kalijevog jodida u Galenskom laboratoriju u Dugopolju nadgledat će Lovre Zekan, specijalist ispitivanja i kontrole lijekova. Objasnio je zašto je došlo do narudžbe supstance koja bi pomogla u slučaju širenja radijacije, ako do toga ikada dođe.

Teško je vjerovati da je do ovoga došlo, ali… Iz Županijske ljekarne su nam potvrdili da su naručili supstancu iz koje se može proizvesti 50.000 doza kalijevog jodida

– Kod nas ne postoje dovoljne zalihe gotovih lijekova. Postoje jedino u blizini nuklearnih elektrana. Zato smo naručili supstancu od koje možemo napraviti 50 tisuća doza kalijevog jodida – rekao je Zekan koji pokušava umiriti javnost, uz napomenu da su Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije spremne brzo reagirati. Premda još uvijek trebaju dogovoriti detalje, najavio je kako bi jedno pakovanje kalijevog jodida trebalo sadržavati 15 doza te bi trebalo biti dostatno za četveročlanu obitelj.

– U tom slučaju bi čekali obavijest nadležnih tijela o tome hoće li se kalijev jodid izdavati na recept – naglasio je Zekan koji je napomenuo da je kod takvih situacija veći rizik od nastanka raka štitnjače za osobe mlađe od 40 godina, dok se starijima preporučuje uzimanje kalijevog jodida, ako su bili izloženi intenzivnom zračenju. No, o svemu tome će glavnu riječ reći stručnjaci, ako do tog scenarija uopće dođe.

Izgleda da se i ljekarne Splitsko-dalmatinske županije pripremaju za najgori mogući scenarij…