Apolitični

Najefikasniji profesionalni rig za kriptorudarenje košta 20.000$, a isporuka je – 2023.!

Ovakve rigove njihov proizvođač Bitmain oprema vodenim hlađenjem i namjenjuje za ugradnju u vlastite rudarske kontejnere, u koje stane takvih 210 komada ukupne snage čak jednog megavata

Tvrtka Bitmain, specijalizirana za proizvodnju opreme za rudarenje kriptovaluta, najavila je svoj novi proizvod. Antminer S19 XP Hyd., opremljen vodenim hlađenjem, koji bi trebao biti energetski najefikasniji uređaj tog tipa na svijetu. On će po potrošnji energije po terahashu za malo nadmašiti dosadašnje najbolje rigove istog proizvođača. Novi model imat će mogućnost rudarenja od 255 terahasha u sekundi, za što će koristiti oko 5,3 kW. Time se dolazi do efikasnosti od 20,8 J/T (džula po terahashu).

Neprofitabilni rudari se gase

Iako u svijetu rastu cijene električne energije, a težina rudarenja bitcoina iz tog razloga je ovoga mjeseca već dva puta pala – prvo 1,5%, pa potom još 0,35%, što je prvi puta od studenoga – čini se kako rudari u svijetu ipak ne prestaju s tom aktivnošću u većoj mjeri. Analitičari kažu kako je hashrate u svijetu pao ovoga mjeseca primarno iz razloga što se određeni broj manje profitabilnih rudara isključio s mreže. S druge strane, profesionalci koji bi kupili Bitmainove rigove ostat će profitabilni i nastaviti s rudarenjem, pogotovo ako cijena bitcoina bude rasla.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay