Apolitični

Najbolji svjetski umjetnici pretvorili su Vukovar u galeriju na otvorenom. 6 milijuna pregleda na društvenim mrežama…

U četiri godine festivala Vukovart – Luka umjetnosti, Vukovar je dobio 23 umjetnička djela na gradskim fasadama.

– U ove četiri godine festivala Vukovar je dobio ukupno 23 slike koje čine 3D slike i murali. Više smo nego zadovoljni rezultatima projekta jer ne samo da je Vukovar dobio 23 umjetnička djela na otvorenome i svojevrsnu galeriju na otvorenome nego i iznimno pozitivnu reklamu širom svijeta, jer se o tom projektu govori na svim kontinentima, rekao je Mrvelj u razgovoru za Večernji list. Uza sve to „VukovarArt – Luka umjetnosti“ nakon tri godine prerastao i u EU projekt, što također govori koliko je ta ideja prepoznata i kvalitetna te da doprinosi zajednici.

Prema riječima Filipa Mrvelja, najvažniji u tome je dobar glas koji kruži među umjetnicima koji se iznimno dobro osjećaju u Vukovaru. Sve to oni, kao i dobre vibracije na koje nailaze, prenose jedni drugima tako da je VukovarArt postao projekt za koji se zna širom svijeta.

Rezultat svega toga je stvaranje galerije na otvorenome koja je iz godine u godinu sve bogatija, odnosno sve veći broj fasada višestambenih zgrada dobiva jedan sasvim drukčiji, veseliji, šareniji i ljepši izgled. Tu su najrazličitiji mogući stilovi, što se vidi i na prvi pogled. I građani paze na svoje murale pa tako nema nijednoga koji je na bilo koji način išaran ili oštećen, iako su neki od njih tu već godinama.

Kada je riječ o umjetnicima koji su do sada sudjelovali na festivalu VukovarArt i koliko je on jak i cijenjen u svijetu, u prilog tome svjedoči i popis imena umjetnika među kojima su neki od najpoznatijih u ovoj vrsti umjetnosti. Uz Filipa Mrvelja tu su bili još i Nikolaj Arndt, Eduardo Relero, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Vera Bugatti, Sarme & Chet 186, Ella & Pitr, Marina Capdevila, Fabio Maria Fedele, Thiago Mazza, Mehsos, WD i Zabou. Kada je riječ o hrvatskim umjetnicima, prošle godine na VukovarArt festivalu sudjelovao je Lonac, a ove godine Eugen Varzić, Oko i Tea Jurišić. Njima su se pridružili i Boogie iz Njemačke i Arsek & Erase iz Bugarske.

O tome koliko je galerija na otvorenome u Vukovaru izazvala interesa među građanima Hrvatske i svijeta, govori i podatak da su do ove godine imali oko šest milijuna pregleda na društvenim mrežama.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: vecernji.hr

Foto: Pixabay