Apolitični

NAJBOLJI POMORSKI AGENT U HRVATSKOJ Trebamo vezove, superbogataši i zvijezde nas obožavaju

Kad na sidrištu u Uvali Tiha ponovno vidite superjahte Pelorus, Eclipse, Tango, Petara, Flaying Fox, Octopus, ili neku drugu luksuznu megajahtu vrlo je vjerojatno da je njen boravak u Cavtatu organizirao Ivo Kralj, Cavtaćanin, agent pomorske agencije BWA kojega je Udruga pomorskih agenata Hrvatske lani proglasila najboljim među njima.

– Lijepo je – kaže Kralj – biti nagrađen za posao koji radim već 21 godinu. Počeo sam kad su prve jahte počele dolaziti u Cavtat, jedna, dvije mjesečno, a sada ih tijekom sezone bude i desetak dnevno.

Izuzetak u brojnim dolascima jahti nije bila ni prošla COVID sezona koja je za nautički turizam bila jako dobra.

– Kada je naš posao u pitanju nije bitan ni broj brodova nego usluge, jer nekada jedan brod može donijeti više posla i zarade nego desetak drugih, a lani je bilo dosta takvih. U 2020. bogataši nisu odustali od svojih zahtjeva i užitka pa je bilo i dosta posla.

Posljednjih sezona u medijima konačno prolaze i informacije o iznimno velikoj potrošnji usluga svake megajahte i milijunskim iznosima koje vlasnici u nas plaćaju na ime poreza. Sve je manje onih koji će reći kako “bogataši besplatno sidre u našim valama, ne plaćaju vez i ništa ne troše.

– Dubrovniku, općenito južnom Jadranu nedostaje kvalitetna marina za superjahte. To je razlog zašto se megajahte sidre u Tihoj. Jednostavno ih nemamo gdje primiti. U Dubrovniku imamo jedva dva veza za jahte dulje od 50 metara i to je sve. U Cavtat velike jahte ne smiju ulaziti. To je naš veliki hendikep, i zato velike jahte odlaze u Boku, u tivatsku marinu. Superjahta Pelarus čiji je vlasnik kineski bogataš (Samuel Tak Lee), i lani bio ovdje, bila je kod nas skoro do prosinca, a sada je u Boki.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay