Apolitični

Najbolje od sanktpeterburškog kazališta u zagrebačkom HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu počinje novu sezonu s četiri ponajbolje predstave s kazališne scene Sankt-Peterburga, u okviru Međunarodnog festivala sanktpeterburške kazališne sezone, koji u petak otvara predstava ‘Taras’, osuvremenjena verzija povijesnoga Gogoljevog romana ‘Taras Buljba’.

Do 17. rujna u okviru festivala izvest će još tri predstave  – dramske “Ludi novac” i “Tartuffe” te baletnu “Solaris”, za koji su već dva mjeseca rasprodane ulaznice.

Predstava “Solaris” Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta, na programu u subotu, najavljuje se kao “nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema s glavnim pitanjem o tome koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje.

U tom spoju dramskog kazališta i baleta nastupaju zvijezde svjetskog baleta, solisti Boljšog, Marijinskog i Mihajlovskog kazališta te nezavisni plesači suvremenog plesa.

Victor Minkov, umjetnički direktor Festivala, smatra da je rijetka tako dobra suradnja kao ona između HNK i Sankt-Peterburga, a 13. kazališna sezona donosi predstave s kojima se taj grad može pohvaliti.

“U Zagreb dolazim već kao da je moj grad, trenutno je ovdje 240 ljudi, došli su  ogromni kamioni jer sve predstave imaju bogate scenografije i kostimografije”, istaknuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: culturenet.hr

Foto: Pixabay