Apolitični

Najbolje istražene „crkve blizanke” Srima – Prižba

Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, pod vodstvom Zlatka Gunjače, provedena su od 1969. do 1974., da bi nakon toga uslijedila konzervacija. Otkrivene su dvije jednobrodne bazilike izgrađene u različitim vremenima. Zbog toga ih nazivamo basilicae geminatae ili crkve blizanke – dvojne crkve.

Razlog i svrha ovakvih građevina nisu do kraja objašnjeni. Jedna od teza glasi kako su ovakve crkve spoj kongregacijskih crkava, namijenjenih službi Božjoj, i memorijalnih, namijenjenih kultu relikvija. Takvih primjera na području rimske Dalmacije te Sredozemlja ima velik broj. Podizane su u biskupskim središtima i češće u vangradskim arealima kao na Srimi. Ove dvojne bazilike su ujedno i najkompletnije istražene na prostoru Dalmacije. Iako mišljenja o vremenu njihove gradnje nisu u potpunosti usuglašena, prevladava ono koje obje crkve smješta u 6. stoljeće. To je potvrdila i stilska analiza kamenog namještaja s tim da su se određene preinake inventara odvijale i u 7. stoljeću.

Sjeverna crkva je starija, a južna joj je nešto kasnije pridružena. Dakle, na položaju Srima – Prižba kod Šibenika istražen je i konzerviran kompleks starokršćanske sakralne arhitekture, jedan od značajnijih na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Interesima i stremljenjima za očuvanje ruralnih sredina kroz održivi razvoj posljednjih desetljeća uređenje i zaštita vrijednih krajobraza, osim svojih estetskih i ekoloških vrijednosti, pruža i ekonomsku valorizaciju kroz turizam, na različite načine, te ih posjetitelji slobodno mogu posjetiti u bilo koje doba dana.

Izvor: vodice.hr
Više u kategoriji: kulturna baština
D. šabić, mag. nov.