Apolitični

NAJAVLJEN NIKAD VEĆI FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT

Još je manje od mjesec dana ostalo do 15. izdanja Festivala mediteranskog filma Split. Bogat program, ali i jedna nova lokacija samo su dio onoga što posjetitelje očekuje na ovogodišnjem izdanju. Povratak na staro normalno organizatori su odlučili obilježiti najvećim izdanjem festivala do sad. Festival mediteranskog filma Split ove je godine na rasporedu od 16. do 25. lipnja, kao savršena uvertira u ljetnu špicu.

Ovogodišnjem izdanju potporu je dala Kreativna Europa, potprograma MEDIA, kojom Europska komisija financijski podupire filmske festivale, čime se našao u odabranom društvu. Time su organizatori osigurali sredstva za ovu i iduću godinu, što im je automatski omogućilo proširivanje programa.

Festival mediteranskog filma Split afirmirao se kao jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih kulturnih manifestacija na Jadranu. Tome u prilog ide i 20 000 posjetitelja koji ga svake godine posjete. Fokus festivala su filmovi mediteranskih zemalja, no publika se kroz popratne programe ima priliku upoznati i sa kinematografijama drugih europskih i svjetskih regija. Ono po čemu je festival također prepoznat su vrhunske zabave u ljetnom kinu Bačvice.

Od 2012. godine festival također organizira projekt nazvan Kino Mediteran koji se trudi revitalizirati kina u Dalmaciji te dovesti filmske programe u manje sredine na otocima, obali i u Zagori, gdje su kina godinama bila zatvorena. Riječ je o cjelogodišnjem programu koji se održava u 30 gradova.  

Cijeli članak možete pročitati na: journal.hr

Foto: Pixabay