Apolitični

Najambicioznija kineska svemirska misija: proučavanje materijala s Mjeseca prvi put nakon Amerikanaca i Rusa 70-ih godina prošlog stoljeća

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije dosad -donošenje materijala s Mjeseca na Zemlju. Bit će to prvi put nakon više desetljeća da se materijal s Mjeseca šalje opet na Zemlju.

Raketa Chang’e 5 postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Wenchang, a njezino planirano polijetanje put Mjeseca zakazano je za početak idućeg tjedna. Raketa će nositi lunarni modul s bušilicom, koja će po slijetanju na površinu Mjeseca napraviti rupu duboku oko dva metra te prikupiti kamenje i druge materijale, koji će nakon toga biti poslani na Zemlju.

Kineski znanstvenici imat će tako priliku proučavati novoprikupljene materijale s Mjeseca po prvi put nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ova misija jedna je od najambicioznijih dosad za Kinu, čiji svemirski program nastavlja ubrzanim koracima sustizati konkurenciju. Podsjetimo, Kina je 2003. godine postala tek treća nacija u svijetu koja poslala čovjeka u svemir nakon Rusije i SAD-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay