Apolitični

Nagrađivanja predstava „Kolovoz u okrugu Osage” zove u Zadar

Zadar se još jednom raduje ovoga puta neobičnoj i nagrađivanoj predstavi koja će se izvesti u srijedu, 24. veljače u HNK-u Zadar. Pozvani ste da pogledate nagrađenu predstavu Gradskog dramskog kazališta Gavella – KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE suvremenog dramatičara i glumca Tracyja Lettsa. Početak predstave je u 20 sati. Režiju potpisuje Slađana Kilibarda, a sjajnu glumačku ekipu čine: Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica.
Kolovoz u okrugu Osage ima sličnosti s djelom priznatog američkog dramatičara E. Albeeja, naročito u crnom humoru, ali je veća povezanost s tradicionalnom američkom dramom Eugene O’Neilla i Tennessee Williamsa koje prikazuju stvarnu sliku američke licemjerne obiteljske idile. Riječ je o čvrsto oblikovanom kazališnom komadu između (crne) komedije i melodrame, cinično duhovitom i potresno tužnom.
Radnja se odvija u današnjici u domu Westonovih u ruralnoj Oklahomi.
Osage je američki Sibir u kojem se ništa ne događa, ili barem ništa dobro, iz kojeg likovi žele pobjeći kako bi mogli biti sretni, u kojem ne mogu biti ono što jesu ili što žele biti, u kojem se zaljubljuju u one u koje ne bi smjeli i povrjeđuju one koji ih vole.
Nagrađena Pulitzerovom nagradom, drama Tracyja Lettsa proglašena je „najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina” kao i „zapanjujućom kreacijom“ koja može stati uz bok „velikim američkim obiteljskim dramama”.
Nagrade:
Gavella Fair, 2015.
– najbolja glumica u premijernim predstavama sezone 2014./2015.: Anja Šovagović Despot
30. Gavelline večeri, 2015.
– nagrada za najbolju žensku ulogu: Anja Šovagović Despot
Nagrada hrvatskog glumišta, 2015.
– za najbolju glavnu žensku ulogu: Anja Šovagović Despot
Srijeda, 24.veljače, u Zadru neka bude zanimljiva vašim dolaskom u kazališnu kuću koja vam prikazuje nagrađivanu predstavu „Kolovoz u okrugu Osage”.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zadar
D. Šabić, mag. nov.